מסלול הליכה בקטע הקצר והקניוני של נחל אוג תחתון ובתוכו כמה מפלים אותם אפשר לטפס (או לרדת) באמצעות יתדות מקובעות בסלע.
מסלול טיול הרפתקני, מוצל רוב הזמן ומספיק אתגרי לכל המשפחה (אך לא לילדים קטנים או לבעלי פחד גבהים)
נחל אוג הוא הצפוני מבין הנחלים הנשפכים ממדבר יהודה לים המלח. שמו של הנחל נגזר משמו של שיח מדברי קוצני הגדל בסביבה (לא רק), הנקרא אוג קוצני. אגן הניקוז של נחל אוג כולל את המדרונות של מזרח הרי ירושלים מהר הזיתים, הר הצופים ואבו דיס מזרחה דרך מדבר יהודה עד לים המלח. נחל אוג על כל יובליו זורם מגובה של 800 מטר מעל פני הים (הרי ירושלים) אל ים המלח בעומק 428 מטרים מתחת לפני הים.
הפרשי הגבהים יחד עם ניקוז של הרי ירושלים הגשומים וסוג הקרקע הגירי במדבר יהודה גורמים בחורף לזרימה ושיטפונות בערוץ הזרימה של הנחל. במורד נחל אוג הוקם מאגר מים שעוצר את מי השיטפונות ומשמש את קיבוץ אלמוג.
מסלול הטיול המעגלי והקצר (כ-3 ק"מ וכשעה וחצי של הליכה) מתמקד בחלק התחתון של נחל אוג.
בדרך הקונבנציונאלית המתאימה לכולם:
מסלול ההליכה בנחל אוג נגיש לכל כלי רכב דרך הכניסה לקיבוץ אלמוג. בצומת אלמוג (בתחנת הדלק) פונים ימינה ודרומה עם הכביש הנוסע לקיבוץ אלמוג, ורגע לפני הפנייה שמאלה לשער של הקיבוץ ממשיכים ישר למגרש חנייה מכורכר עם שביל המסומן בירוק.
בדרך הג'יפים / אופנועים / טרקטורונים / רייזרים:
הגעה מהחלק העליון של מסלול היתדות, על שביל כלי הרכב המסומן בסימון שחור ובמפגש עם השביל הרגלי המטפס את נחל אוג תחתון והמסומן בירוק.
אפשר לחנות בתוך נחל אוג וללכת במורד הנחל לסולמות - חשוב להשאיר שמירה על כלי הרכב החונים בזמן שמטיילים בנחל.
חיבור למסלולי טיולי הג'יפים החוצים את נחל אוג:
מסלול טיול קצר בצפון מדבר יהודה - נ.צ. 4 היא המעבר של נחל אוג בחיבור שבילים מסומנים בצבע שחור וירוק.
מסלול טיול המטפס את מדבר יהודה - בין נ.צ. 3 ל-נ.צ. 4 נמצא המעבר של נחל אוג.
צפון מדבר יהודה מצומת אלמוג לרוג'ום א-נקה - בין נ.צ. 2 ל-נ.צ. 3 בק"מ 2.9 בחציית נחל אוג.
המסלול המעגלי לטיול רגלי בנחל אוג תחתון מתחיל במגרש החנייה שליד שער הכניסה לקיבוץ אלמוג.
ממגרש החנייה יורד דרומה שביל המסומן בירוק עמוק לתוך הערוץ הרחב והפתוח של נחל אוג. שימו לב שזו דרך רחבה, המתאימה לרכב - אך היא חסומה בשערים בשני צידיה (המפתח אצל אנשי מקורות).
בהגיעכם לערוץ הנחל יש לפנות ימינה ומערבה במעלה הערוץ הרחב וללכת לכיוון המעוק - הקטע הצר של הערוץ. לאחר כ-500 מטרים השביל המסומן בירוק הופך לצר ונכנס לחלק הקניוני של הערוץ.
לאחר כ-150 מטרים בתוך המעוק פוגשים את המפל הראשון בגובה של כ-8 מטרים והוא הקטע הראשון של היתדות במסלול של נחל אוג. מיד לאחריו קטע שני של יתדות במפל של כ-7 מטרים.
לאחריהם שני מפלים נמוכים של 3 מטרים עם יתדות ולסיום מפל קטן של שני מטרים עם כמה יתדות לעזרה בטיפוס.
בסוף הקטע הקניוני הצר של נחל אוג, שאורכו כ-600 מטרים, יוצאים למפגש שבילים מסומנים ירוק עם דרך רכב המסומנת בצבע שחור (להלן: מעבר הג'יפים).
כארבעים וחמש דקות של הליכה מהחניון שבשער הקיבוץ, דרך המפלים ועד מעבר הג'יפים.
במעבר הג'יפים מטפסים צפונה על דרך הג'יפים המסומנת בשחור, עולים מהערוץ לשיא הגובה של הדרך מכאן נחשף הנוף של צפון ים המלח. לאחר כ-100 מטרים משיא הגובה (וסה"כ כ-20 דקות הליכה מנחל אוג) צומת שבילים של שביל הג'יפים השחור עם שביל רגלי (ושביל אופניים) המסומן בכחול ומוביל עם הערוץ והשלוחה מטה חזרה לחניון שבשער הקיבוץ.
ירידה בערוץ המתון עם השביל המסומן בכחול, חוצים שני גשרי עץ יפים על הערוץ הקטן ולאחריהם השביל הכחול פונה ימינה ומזרחה, מטפס על השלוחה, עובר דרך מצפה אוג - הנקודה הגבוה באזור ממנה רואים את הקיבוץ ואת כל אזור בית הערבה וצפון ים המלח. ממצפה אוג יורדים בשביל רחב עד חניון כלי הרכב שבכניסה לקיבוץ. כ-25 דקות הליכה על השביל המסומן בכחול וסה"כ כשעה וחצי ו-3 ק"מ הליכה של טיול מעגלי סובב נחל אוג ומצפה אוג.
מתחילים לטפס בנחל אוג על השביל הירוק - מס' 8125
הולכים קטע קצר על דרך הג'יפים - השביל השחור - מס' 8120
ויורדים חזרה לכיוון אלמוג על השביל הכחול - מס' 8122
שימו לב לסכנת שיטפונות: כשבירושלים או בצפון מדבר יהודה יורד גשם וכשיש התראת שיטפונות - אין להכנס לתוך מסלול היתדות - סכנת חיים ממשית!
אבטחת ילדים: במהלך המסלול מטפסים מספר יתדות שקשה לאבטח בהם ילדים קטנים - אלא אם מביאים חבל אבטחה עם רתמה (יש נקודות עגינה בראש כל מפל).
סכנת החלקה: לאחר הזרימה בנחל יהיו מים בגבים ולפעמים יש להרטיב את הנעלים כדי לחצותם. אבל הסכנה היא בהחלקה על סלעי הגיר החלקים מהמים - שימו לב!
2 תגובות
1
Ogash Ofer
02 באפריל 2020 ב 22:32
הקורונה והטבע - אמנם בימים אלו של האביב זו התקופה היפה ביותר לטייל בארצנו, ובטח שבמדבר. אך בשל הבידוד המתבקש אסור לטייל בטבע! כך שהטיול במסלול הכייפי של נחל אוג יחכה לכולם לתקופה שלאחר הקורונה וההסגר.
שיהיה חג פסח שמח עם הרבה בריאות.
2
leornevo
03 באפריל 2020 ב 18:46
אכן, אכן, רשמנו ומחכים בקוצר רוח לעשות שם "השלמות מסלולים"
תגובות