הכביש הכי דרום - מערבי במדינת ישראל, המקביל לגדר הגבול עם מצרים, מכביש 12 העולה מהרי אילת (לא רחוק ממעבר טאבה) ועד ים תיכון (במפגש עם רצועת עזה)
מאת: Ofer Ogash
09/09/21
צולם בטיול אבארט - מבית סמלת
כביש עשר נסלל בראשית שנות השמונים עם קביעת הגבול והנחת אבני הגבול שבין ישראל למצרים - אבן גבול מספר 1 נמצאת קרוב לים התיכון בין סיני לרצועת עזה, אבן גבול מספר 6 נמצאת קרוב למשולש הגבולות של עזה - מצרים וישראל ואבן גבול מספר 91 על חוף הים האדום, מעל מסוף טאבה.
הכביש הושלם לקראת נסיגת כוחות צה"ל מסיני ונפתח לתנועה בשנת 1986. הכביש עצמו צר ותוכנן כך שלא יפגע בערכי טבע, לכן אינו מקביל לקו (הכמעט) הישר של הגבול הרשמי שבין ישראל למצרים. כיום לאורכו של כביש 10 גדר חדשה וגבוהה בגובה של 7-5 מטרים ומטרתה למנוע מעבר מהגרי עבודה ומסתתננים מאפריקה לישראל. לצד הגדר ציר נסיעה צבאי, הנקרא - ציר פילדלפי, המוכר בשם זה בקטע הכביש שבין רצועת עזה לגבול עם מצרים (באזור רפיח).
בעבר הותרה לאזרחים התנועה בכביש רק באור יום, עד לאוגוסט 2011, אז בעקבות פיגוע קטלני שהגיע מהשטח המצרי ובו נהרג לוחם הימ"מ פסקל אברהמי, נסגר כביש 10 לכל אורכו לתנועת אזרחים. בשנים האחרונות נפתח חלק מהכביש, בעיקר בתקופות החגים, לתנועת מטיילים וזאת כחלק משינוי המדיניות הצה"לית המאפשרת אורך חיים נורמלי גם לאורך הגבול המצרי.
כביש 10 מתחיל בדרום בנקודת המפגש עם כביש 12 בצומת מחנה סיירים, ממשיך דרך הר כרכום, צומת הר חריף עם כביש 171 (97 ק"מ), צומת בארותים עם כביש 2022 המגיע מעזוז (125 ק"מ), צומת ניצנה עם הכביש המגיע מתל ניצנה (147 ק"מ), צומת מבצע חורב במעבר ניצנה והצומת עם כביש 211 (149 ק"מ), וכיום מסתיים כביש 10 בצומת כרם שלום (182 ק"מ) עם כביש 232, בקצה של יישובי חבל אשכול המערביים הקרובים לסיני. המשכו של כביש 10 צפונה בין רצועת עזה לסיני כ-13 ק"מ, עד לחוף הים התיכון, הנודע כ"ציר פילדלפי" סגור לתנועה.
במקביל לכביש הוקמה כאמור גדר גבול, הוצבו בשנת 1982 אבני גבול ונסלל כביש ביטחון צבאי (עליו אסור לנסוע). מעברה השני של הגדר רואים את הבסיסים המצרים, הנראים כמו טירות עם מגדלים הצבועים בצהוב מדברי והגגות בצבעי דגל מצרים, בין לבין עמדות שמירה שזכו בכינוי "עמדות כלב" בשל הבדידות וזמני השמירה הארוכים של החיילים המצרים המוצבים בהן. כיום מתמודדים כוחות צה"ל ממזרח והכוחות המצרים ממערב עם מבריחים של סמים ונשק המעבירים את ההברחות מעל הגדר ב"מבצעים" מרובי מבריחים, שלא לומר מחבלים, ולא פעם תוך הפעלת נשק חם כנגד כוחות הצבא.
קטע הכביש שבין ניצנה לבין הר חריף נקרא דרך יאיר על שם סרן יאיר פלד מפקד סיירת הצנחנים (על שמו מעלה יאיר שבמדבר יהודה - קישור למסלול טיול) שנרצח ע"י בדואים בסמוך לכביש 10 בשנת 1959.
בור הסבחה - בור מים מקסים בלב המדבר עם פתח קטן וירידה בסולם לתוך בור ובו מים גם בשיא הקיץ.
קישור למסלול הטיול מניצנה עד בורות לוץ
הר כרכום - הוא הר האלוהים ויש הטוענים כי זה הר מתן תורה, נמצא כ-10 ק"מ מזרחית לכביש, מצומת כביש 10 עם השביל האדום המוביל הלר כרכום.
קישור למסלול הטיול מהנחלים הגדולים להר כרכום
לאורכו של כביש 10 מספר סוגי שלטים עם מספרים שכדאי להכיר בשונות שבניהם:
גם כשכביש 10 נפתח לתנועת אזרחים זה בקטעים ספציפיים ובין מחסומים צבאיים, שלפעמים עוצרים, בודקים פרטים, רושמים פרטים אישיים ולפעמים גם דורשים ליווי חמוש. התייחסו בסבלנות ותנו כבוד לחיילים השומרים עלינו.
המסלול שלרוב פתוח לתנועה אזרחית מתחיל בצומת ניצנה על כביש 211 וכ-37 ק"מ מערבה מצומת טללים (כביש 40).
תחנות דלק אחרונות נמצאות בצומת טללים ותחנה קטנה (שכדאי שלא להסתמך עליה) בצומת קציעות (3 ק"מ מזרחה מצומת ניצנה).
בצומת ניצנה פונים שמאלה, לכיוון דרום, עוברים את הקהילה החינוכית ניצנה ואת מגדל המים של תחנת הרכבת התורכית, חולפים על פני גן לאומי ניצנה ופונים ימינה על כביש צר ומשובש (ללא מספור) לכיוון המחסום של צה"ל שלפני גדר הגבול / כביש 10.
לאחר שעוברים את המחסום הצהוב פונים שמאלה ונוסעים דרומה על "ציר אופיר" הכביש הישן הנמצא כמה עשרות מטרים מגדר הגבול.
בין אבן גבול 38 לאבן גבול 39 נמצא בור הסבחה, כ-800 מטרים מזרחה מהכביש - בור מים עתיק שרוב ימות השנה מלא במים והירידה אליו דרך פתח צר וסולם קטן היורד מטה.
כביש 10 ממשיך דרומה דרך עמק שחרון, שאחריו שלוחת קדש ברנע ועליה עמדת תצפית למרגלות ג'בל טאוויל (גבוה) בצד המצרי של הגבול. משלוחת קדש ברנע כביש 10 יורד בחדות אל רמת ברנע ועולה למצפור הר חורשה (בין אבן גבול 44 לא.ג. 45). דרומה יותר קרוב לגדר (בין אבן גבול 46 לא.ג. 47) מצפור הפוגה - לזכרם של מדריך הטיס - סרן אורי סלומון ופרח הטייס טל צורי שהתרסקו במקום בשנת 1980. דרומה משם בשיא הגובה וליד הבסיס הצבאי הגדול בצומת הר חריף מחסום צבאי בו אפשר לצאת מכביש 10 ולנסוע מזרחה על כביש 171 לכיוון צומת הרוחות (מצפה רמון), או להמשיך דרומה על כביש 10 אל הר שגיא ועין המערה - מעיין קטן ומבודד לצד הכביש. בהמשך הכביש יוצא שביל טוב מזרחה על דרך מסומנת באדום והמוביל להר כרכום (בין אבני גבול 54 לא.ג. 55). דרומה ומול אבן גבול 56 יוצא מזרחה שביל מסומן בכחול לכיוון הקניון הלבן שבנחל שגיא.
כביש 10 מגיע דרומה עד צומת סיירים, שם הוא מתחבר לכביש 12 היורד דרך נטפים והרי אילת עד לאילת.
חניוני לילה באזור כביש 10: חניון נחל חורשה, חניון בורות לוץ, חניון הר עידו, חניון נחל עריף, חניון הר כרכום, חניון הקניון הלבן.
שימו לב שאין לרדת מערבה מדרך אופיר ואסור להתקרב לגדר המערכת, לדרך הטשטוש או לכביש המערכת החדש.
צילום: איתן מתאו קג׳יה, הדריך: עופר אוגש
קישור ליומן המסע המלא של פרארי במסע העשור
מסלולי טיול בארץ:
בקעה ומדבר יהודה | גליל ורמת הגולן | ירושלים והשפלה | מרכז וגוש דן | נגב דרומה עד אילת
מיוחדים: כללי ומיוחד | נקודה בשטח | עבירות
טיולי ג'יפים בארץ | הדרכות נהיגה וניווט
מסעות ג'יפים בעולם | טיפוס הרים | טיולי אופנועים | טיולי כביש-ספורט בעולם
5 תגובות
1
אורח/ת - ליאורה
09 בספטמבר 2021 ב 19:24
שלום רב, תודה על הכתבה המעניינת והמושכת מאוד. איכן ניתן לברר מתי הכביש נפתח לאזרחים, מעבר לימי
החג וימי חול המועד.
תודה וחג שמח
2
Ogash Ofer
09 בספטמבר 2021 ב 19:37
שלום רב, תודה על הכתבה המעניינת והמושכת מאוד. איכן ניתן לברר מתי הכביש נפתח לאזרחים, מעבר לימי
החג וימי חול המועד.
תודה וחג שמח
3
אורח/ת - ליאורה
10 בספטמבר 2021 ב 02:44
תודה רבה עופר
4
Ogash Ofer
24 בספטמבר 2021 ב 07:28
ויש גם מי מתנדבים ששומרים על כביש 10 ועוזרים לצה"ל במשימתו:
https://www.4x4.co.il/article/14598
5
Ogash Ofer
30 באוקטובר 2021 ב 21:59
https://www.4x4.co.il/article/14699
פרארי במסע העשור על כביש 10
תגובות