חמישה מסלולי טיול קצרים, פשוטים לניווט (אפשרי בוויז), בעבירות קלה ובהתאמה לכל קרוסאובר. ההליכה למעיינות קלה אך מחייבת נעל סגורה או סנדל שטוב גם לכניסה למעיין / בריכה. כל המסלולים מצולמים עם סאנגיונג רקסטון מבלי שנדרש לשלב 4X4 באף אחד מהשבילים.
צילמה: אלה אוגש
מאת: Ofer Ogash
17/11/22
מטפסים לירושלים על כביש 395
מי הגשם היורדים בחורף זורמים בנחלים מעל האדמה לכיוון הים. חלקם מחלחלים לקרקע ונאגרים במאגר מי התהום בתוך סלעי הגיר של הרי ירושלים, עד שהם נעצרים בשכב אטומה של סלע. אל מי התהום אפשר להגיע באופן מלאכותי באמצעות כריית בארות מים או בשיטה מתקדמת יותר של קידוח, החדרת צינור ושאיבה. חלק ממי התהום פורצים החוצה במעיינות דרך סדקים בסלע או דרך נקבות שסותתו בסלע לעבר שכבת האגירה, ואלו הם מי המבוע או מעיינות שכבה. חלק מהמעיינות נובעים כל השנה וחלק נובעים רק לאחר שנה ברוכה בגשם - תלוי בגודל המאגר התת קרקעי ובסוג הסלע ממנו נובע המעיין.
מעיין שופע הנשפך לבריכה מסותתת כשכרגע היער סביב שרוף וללא צל, אבל הכביש המוביל אליו שווה נסיעה והוא אחד מהכבישים היפים והמיוחדים בישראל. ממש שוויץ, גם בקיץ!
הגישה למעיין היא דרך יער הקדושים הנמצא לצד כביש 395 המקסים העולה מכיוון הכיכר של אשתאול שלצד כביש 38. 2.1 ק"מ בעלייה והכביש הופך להיות צר ללא פס מפריד במרכזו, כצד אחד צוק סלע ושני תהום עמוסה בצמחייה – משהו מקסים במיוחד.
בדיוק בעיקול הכביש ימינה, 4.8 ק"מ מהכיכר של אשתאול, ישנה פנייה שמאלה ליער הקדושים אבל שימו לב לפס ההפרדה הלבן במרכז הכביש. יש לנסוע במעלה הכביש כ- 50 מטרים עד השביל היורד ימינה. בנקודה זו נוח וחוקי לבצע פניית פרסה ולחזור לפנייה המסודרת מהכביש ליער הקדושים.
יורדים מהכביש ופונים ימינה לצומת שבילים רחב, ממול שולחנות פיקניק נוחים לארוחת בוקר. בצומת השבילים למרגלות השולחנות פונים ימינה ל"דרך נוף דרומית" עם השילוט לכיוון גבעת יערים על שביל כורכר כבוש המסומן בכחול. 0.5 ק"מ משמאל לדרך הכבושה ובקטע רחב של השביל, שביל צר של הולכי רגל היורד מטה לכיוון עיינות בוקר (כך זה מופיע בוויז).
יורדים בשביל החד מטה כ-150 מטרים עד למרגלות מצוק סלע בגובה של כשני מטרים ופונים שמאלה לאורך משטחי הסלע והמצוק כ- 50 מטרים עד למעיין. עיינות בוקר נובע מתוך קיר הסלע לבריכה קטנה חצובה בסלע ומשם לבריכה עמוקה המכילה מים צוננים (ומעט ירוקים – זה בריאות!).
מהנקבה הקטנה, שפתחה קשת אבנים, זורמים מים צלולים וזכים לבריכה אגירה שמחייבת טבילה.
המים בבריכה של עין טייסים טובים, קרירים ומתחלפים וצבעם ירוק בגלל העצים והצמחייה המסוככים עליה והאזוב הגדל בתוך הבריכה.
מכביש 395 כ-100 מטרים מזרחה מהכניסה לקיבוץ צובה - פלמ"ח, פונים מהכביש הראשי לשביל שתחילתו מעט אספלט והמשכו כורכר כבוש והוא מסומן לכל אורכו בסימון שבילים ירוק (פס לבן – פס ירוק – פס לבן). לאחר כ-100 על האספלט צומת T בו פונים שמאלה לשביל כורכר עם הסימון הירוק. נוסעים במורד הקל על השביל כ-2.7 ק"מ עד רחבת חנייה קטנה למרגלות המדרגות אבן המובילות לעין טייסים (כך זה מופיע בוויז).
מטפסים במדרגות ולאורך השביל הרגלי כ-250 מטרים עד הבריכה המוצלת של עין טייסים, כשמאחוריה בסבך פתח הנקבה הקטנה הבנויה מקשת אבנים, ממנה זורמים המים הצלולים וזכים לבריכה האגירה שמחייבת טבילה.
נקבת הסטף ועין ביכורה הם מעיינות הדגל בהרי ירושלים, הם בטיפוח של קק"ל ומסביבם חלקות קרקע ובוסתנים אשר הושכרו לאנשי העיר לעיבוד פרטי.
מכיכר הסטף שעל כביש 395 מטפסים דרומה עם השילוט לסטף ולעין ביכורה (כך הם מופיעים בוויז).
לאחר חצי ק"מ מגרש החנייה העליון והגדול של הסטף - מקום מצוין לתצפית מזרחה לכיוון נחל שורק, בית חולים הדסה וכל אזור עין כרם.
וממשיכים על הכביש הפנימי של הסטף בירידה למגרש החנייה התחתון ולאחר 1.8 ק"מ סוף הכביש ומגרש החנייה התחתון של הסטף. לאחר כ- 150 מטרים של הליכה מהחניה מגיעים למעיין הסטף ולבריכה העליונה. עוד כ-400 מטרים של הליכה במורד יובילו לעין ביכורה כשמסביב הבוסתנים החדשים והעתיקות של כפר הסטף.
מעיין קסום, מים קפואים וזכים (גם בשיא הקיץ!), בריכה קטנה ונקבה שבסופה מערה המאפשרת חוויה מיוחדת להרפתקנים! לא לשכוח להביא פנסים. קרוב לכביש בין אבן ספיר לבית חולים הדסה, נגיש לכל הולך רגל.
שביל הגישה לעין חנדק נמצא על כביש 396 המחבר את קריית מנחם, שבמערב ירושלים, דרך בית החולים הדסה עין כרם, לכביש 386 המגיע מכיוון הכיכר של צומת כרם.
לבאים מתל אביב 1.1 ק"מ במעלה הכביש מצומת אבן ספיר עד למפרץ חניה קטנטן ובו שער ברזל ושלט חום לעין חנדק, ממש מתחת לחניון הרב קומתי של בית החולים. לבאים מירושלים - יש לעבור את כיכר הכניסה לבית החולים, להמשיך 350 מטרים בירידה עד השלט החום לעין חנדק שמשמאל לכביש. או הכי פשוט : עין חינדק (כך זה מופיע בוויז).
יורדים ברגל כעשר דקות על השביל אספלט עד ערוץ הנחל. פונים ימינה לתוך הערוץ ולאחר כשלושים מטרים תחת עץ התאנה פוגשים בנביעה. לעין חנדק 3 פתחים: אחד מעופש, שני מוביל לבריכת מים ושלישי שבמרכז מוביל לנקבה באורך של כעשרה מטרים שבסופה מערה קטנה ומקום לשבת בתוכה. שימו לב כי המים בנקבה זכים אך קפואים ועמוקה הוא עד גובה מותניים של אדם מבוגר.
ליפתא הוא כפר נטוש בכניסה לירושלים ונמצא בשמורת הטבע מי נפתוח. בריכה גדולה אוגרת את מי המעיין הנשפכים מתוך נקבה ממש יפה באורך של כ-15 מטרים (פנסים חובה!).
ניתן להגיע למעיין מלמעלה דרך הכביש הצר הנכס למגרש חניה קטן ממחלף גבעת שמואל ואז אפשר להגיע עם רכב רגיל או גם אוטובוס – מי נפתוח ליפתא (כך זה מופיע בוויז). אפשר גם להגיע בנהיגה עם קרוסאובר בדרך ההרפתקנית מלמטה, לנסוע ואחר ללכת דרך הבתים המרשימים של הכפר הערבי הנטוש. ממחלף גולדה מאיר שעל כביש 50 פונים חזק ימינה לכיוון עמק הארזים, ואז ממשיכים על הכביש הראשי 400 מטרים עד פניה שמאלה לשביל כבוש לצד קו מתח נמוך המתאים לקרוסאובר ומוביל לכיוון קצה הכפר הצפוני. חונים והולכים על שביל הולכי הרגל בין בתי הכפר הנטושים ובהמשך הופך סימון השביל לכחול. הולכים דרומה כ-400 מטרים ונהנים הנוף המדהים מערבה לעמק הארזים וגשר הרכבת הענק, עד לחלק הסבוך והירוק בו זורמים מי הנחל. במעלה הדרך הסלולה באבני ירושלים עולים עד הבריכה המקסימה של עין ליפתא – שווה את הביקור!
6 תגובות
1
אורח/ת - בעל רכב 4*4
25 בנובמבר 2022 ב 08:05
תוציאו את הרכבים מהאתרים היפהפיים לכו לשטחים הפתוחים.
לעולם לא אסע למקומות שציינתם
2
Ogash Ofer
25 בנובמבר 2022 ב 15:11
תוציאו את הרכבים מהאתרים היפהפיים לכו לשטחים הפתוחים.
לעולם לא אסע למקומות שציינתם
3
אורח/ת - שמריהו
23 בדצמבר 2022 ב 07:53
מלאים בערסים וחרדים חוזרים בתשובה מהפזורה הים תיכונית.
4
Ogash Ofer
24 בדצמבר 2022 ב 07:14
מלאים בערסים וחרדים חוזרים בתשובה מהפזורה הים תיכונית.
"5
אורח/ת - גידי .כ
26 בדצמבר 2022 ב 10:55
האם לחלק מהמעיינות צריך לשלם לרשעות הטבע והגנבים?
6
Ogash Ofer
26 בדצמבר 2022 ב 15:26
האם לחלק מהמעיינות צריך לשלם לרשעות הטבע והגנבים?
"
תגובות