לא, אנחנו לא לוקחים אתכם להופעת בלט אלא לאתר נסתר מעט, ממש בצמוד לכביש 90 ליד מפעלי ים המלח, שבו הטבע מתקן במעט את הנזקים שגורם האדם
בחלקו הדרומי של מאגר אשלים, אליו מתנקזים מי שיטפונות המגיעים מהנחלים אשלים, אדמון, חמרית ועוד, נמצאת נקודת חמד הנקראת בפי העם "אגם הברבורים", אך שמה הרישמי הוא "אגם מלחת סדום". האגם נוצר מהיקוות של מי תהום גבוהים ומי השיטפונות, באתר כרייה ששימש בעבר את מפעלי ים המלח לכריית "חומר נחל" איתו הקימו את הסוללות שמפרידות בין הבריכות של המפעלים.
בשל הימצאות מים באגם לאורך כל השנה, התפתחה במקום מערכת אקולוגית יציבה, הכוללת צמחיה עשירה של קנה, אשלים ועוד. דג נאווית המלחות הובא לאגם והחל לשגשג בו ומגוון רחב של בעלי כנף החלו לפקוד את המקום.
בשנת 2019 הוקמה נקודת תצפית מסודרת לצד האגם, ביוזמה משותפת של מפעלי ים המלח, המועצה האזורית תמר ורשות הטבע והגנים. מומלץ להגיע למקום בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב, אז פעילות הציפורים בשיאה. ואל תשכחו להביא משקפת.
מהי מלחה
בדרומו של ים המלח נמצא שטח נרחב הנקרא "מְלֵחַת סדום", המשתרע במרחב שבו נחל אמציהו, נחל צין ונחל הערבה נשפכים לים המלח. המלחה נוצרה משילוב של נביעת מעיינות מלוחים, הצפות עונתיות של הנחלים והצפות תקופתיות של ים המלח. בתהליך ארוך-שנים הצטמצם מאוד גודל המלחה, בשל פיתוח האזור לעיבוד חקלאי ולתעשייה.
1 תגובות
1
אורח/ת - Geva Dover
27 בפברואר 2023 ב 04:58
רק תיקון קטן לכתבה: מלחת סדום נוצרה כתוצאה ממפלס מי תהום גבוה. שטח המלחה הינו שטח המחצבה הישנה על המפעלים ונוצר כתוצאה של " צביטה" של שכסת מי התהום כתוצאה מעומק החפירה. הדבר גרם למים לצאת החוצה מהשכבה בעקבות השוואת לחצים וככה נוצר האגם.
המפעלים החליטו לשמר את המלחה כפרוייקט ירוק והוא נהפוך למערכת אקולוגית שלמה
תגובות