שטח 4X4 > כתבות > שטח

סוף הדרך

תערוכת צילומים מאנדרטאות לנופלים בתאונות הדרכים שולחת קרן אור נוספת לתופעה המחרידה של תאונות הדרכים, מולה אנו והממסד עומדים כחסרי אונים.
כ-500 הרוגים מידי שנה ועשרות אלפי פצועים.
סעו בזהירות - כי מתאונה אין דרך חזרה!
צילם וכתב: אורי רוזנברג

צילם וכתב: אורי רוזנברג.

 

 

 

בארצנו, למודת המלחמות, התפתחה תרבות מורכבת של שכול והנצחה. נופי הארץ זרועים באתרי זיכרון ואנדרטאות, המהווים נקודות ציון לקרבות ומקום לטקסים ולהתייחדות עם זכר הנופלים וגבורתם. אנדרטאות אלה, אשר הוקמו בידי או בהסכמת הממסד, הן רשמיות וממלכתיות.

 

 

 

 

במקביל, החלו להופיע בצדי הדרכים אנדרטאות פרטיות, אשר הוקמו על ידי המשפחות לזכר יקיריהן אשר נספו בתאונות דרכים. האנדרטאות מוצבות לצד הדרך, במקום בו ארעה התאונה הקטלנית, ללא אישור הרשויות והגורמים הרשמיים. אנדרטאות אישיות אלה שואבות השראה ושואלות סממנים רבים ומטבעות לשון מתרבות ההנצחה הלאומית, הרשמית, אך בהיותן בלתי פורמליות הן מהוות כר נרחב לביטוי עצמי, בעיצוב האומנותי ובטקסטים המנציחים את הנספים בתאונות הדרכים.

 

 

 

 

באוסף טיפולוגי עצוב זה, של צילומי האנדרטאות, ניתן להבחין בכמה רבדים תרבותיים וחברתיים ובסממנים המבטאים את התמודדות המשפחות עם האובדן האכזר והפתאומי.

 

 

 

 

בחלק מן האנדרטאות, ניכר הניסיון הנוגע ללב לתת למוות חסר תכלית זה כעין גוון ממלכתי, על ידי הצבת דגל הלאום באתרי הנצחה בזעיר-אנפין אלה ועל ידי השימוש במקרים רבים במלה ''נפל'' (ולא נספה או נפטר). את מקום שרידי הטנק או הנגמ''ש הפגועים, באנדרטאות הצבאיות, תופסים כאן שרידי הרכב בו מצא קורבן תאונת הדרכים את מותו.

 

 

 

 

ישנם המציינים רק את שם הנפטר, או את השם ותאריך האסון. אחרים מוסיפים טקסטים פיוטיים ונוגעים ללב. גם סממנים השאולים מבתי הקברות, כגון מתקנים לנרות נשמה, מהווים ביטוי למנהגי אבל שונים. ניתן גם להתייחס אל החומרים מהם עשויות האנדרטאות, העיצוב האומנותי והצמחייה הנשתלת במקום.

 

 

 

 

העובדה שאנדרטאות אלה מוצבות על אם הדרך, ללא אישור מן הגורמים המוסמכים, מהווה פן נוסף של התרבות הישראלית. מאחורי האנדרטאות נשקפים בצילומים אלה נופי הארץ ושמיה הכחולים, המהווים ניגוד משווע למוות שהן מסמלות.

 

 

 

 

צילומים אלה שולחים אולי קרן אור נוספת לתופעה המחרידה של תאונות הדרכים, מולה אנו והממסד עומדים כחסרי אונים. 481 בני אדם נהרגו ו-36,439 נפצעו בתאונות דרכים בכבישי ישראל בשנת 2004.

 

 

שם התערוכה: ''סוף הדרך''

 

הצלם: אורי רוזנברג, מקום התערוכה: גלריית המדרשה לצילום גיאוגרפי, שד' החי''ל 8, תל-אביב.


לכל תצלומי התערוכה באתר הצילומים של אורי רוזנברג הקליקו כאן

 שם התערוכה: ''סוף הדרך''

 

 

סעו בזהירות - כי מתאונה אין דרך חזרה!

 

 

תגובות

0 תגובות