interest_logo

ויקי - שטח

ויקי - שטח

מכתש

המכתשים בישראל הם פלא גיאולוגי, אוצר טבע ייחודי ומקום מקסים לטייל בו אבל כיצד נוצר הבור הענק הזה באדמה שלו קירות מצוקים בעומק של כ-300 מטרים? וכמה כאלו יש בארץ ובסביבה?

המכתש הקטן

המכתש הקטן

undefined

כמה מכתשים יש בישראל?

רב המטיילים ישיבו כי בארץ שלושה מכתשים: הגדול ביותר והדרומי הוא מכתש רמון, המזרחי ביותר הוא המכתש הקטן והמכתש הגדול שנמצא לא בין דימונה לשדה בוקר. מעטים ייספרו גם את חצי מכתש תמנע והמהדרין יוסיפו גם את החצי השני, הוא מכתש פונן – הנמצא בצד השני של השבר וכ-100 קמ צפונה (מול עין יהב) בירדן. אני מכיר גם את מכתש הלל שבסיני ובטח יש עוד כמה בעולם...

מכתש רמון

מכתש רמון

undefined

איך נוצר המכתש?

לכך יש כמה תיאוריות כשהנפוצה טוענת שדרושים כמה מרכבים גיאולוגיים ואקלימיים ייחודיים לאזור ולתקופות השונות. המרכיב הגיאולוגי החשוב ביותר הוא קרקע רכה המאפשרת סחיפה וסביב לה ו/או מעליה קרקע סלעית קשה ועמידה יותר בפני שחיקה. אזור המכתש יהיה גבוה מסביבתו (המכתש הגדול לדוגמא הוא בראש הרי חתירה ומכתש רמון נמצא בהר הנגב - בנקודה הגבוהה ביותר בדרום ישראל). נחל, שבראשיתו הוא תת קרקעי, יאפשר ניקוז של המים והסחף החוצה דרך פתח הנקרא: מפער. נחל חצרה מנקז את המכתש הקטן, נחל חתירה מנקז את המכתש הגדול ונחל נקרות מנקז את מכתש רמון).

מכתש גדול

מכתש גדול

undefined

האקלים צריך לעבור שינוי קיצוני לאחר היווצרות המכתש

בתחילת ההיווצרות דרושה תקופה גשומה עם משקעים רבים על מנת שהמים יחדרו לקרקע, ימיסו ויפרקו את שכבות הסלע הרכות וינקזו את חומר הסחף החוצה עם הנחל.
הגג של המכתש, שלרב עשוי מחומר קשה יותר, נשחק מתהלכים סביבתיים או נופל לאחר שהחומר תחתיו קרס ומפער אחד למכתש המנקז כאמור את הסחף.
לאחר התקופה האקלימית הגשומה צריכה לבוא תקופה יבשה על מנת להקפיא את המצב ולשמור על קירות המכתש פן ימשיכו להיסחף, יפלו פנימה ויהרסו את המכתש (תהליך שקורה במקומות אחרים בעולם ולא מאפשר שימור של המכתשים).

בתוך מכתש רמון

בתוך מכתש רמון

undefined

חלון גיאולוגי אל העבר

קירות המכתשים בישראל הם חלון גיאולוגי מרשים החושפים תקופות שונות לאורך היווצרות שכבות הסלע.
קיר המצוק של המכתש מורכב משכבות סלע שרובדו עם השנים אחת על פני השנייה ונמצאות בדרך כלל חבויות בבטן האדמה.
לאורך גובהו של קיר המכתש אפשר לראות, ללא חפירה או קידוח, שכבות עתיקות מאוד שבמקומות אחרים נמצאים בעומק של מאות מטרים בתוך הקרקע.

איך נוצר מכתש?

חצי מכתש תמנע

חצי מכתש תמנע

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

תגובות

1 תגובות

1

monkeykoof

24 בנובמבר 2010 ב 12:32

לשבור את המיתוס!!!!

המכתשים בארצנו הם אכן תופעה גיאולוגית מרשימה גם ביופיה וגם בחשיבותה המדעית (לגיאולוגים כמוני) ולכן הגיע הזמן לרענן את הסיפור שמסופר על היווצרות המכתשים בכל טיול (לפחות שאני הייתי בו). אני לא תוקף אף אחד כמובן אז בבקשה לא להעלב. סיפור הווצרות המכתשים (על פי העדויות בנגב) הוא הרבה יותר מופלא, מעניין וחשוב להתפתחות הנגב מאשר הגרסה הישנה והידועה של נחל שהתחפר בהר עם שכבות וכו וכו וכו...... אם זה מעניין משהו אני אשמח להרחיב ואם משהו יוצא לאזור אני אשמח גם לבוא עם הג'ימני שלי