
פלאגים מצתים בעברית, כל הזמן אנו נתקלים בהם. כל הזמן אנו שומעים עליהם.
אנו יודעים שהפלאג הוא זה שמצית את תערובת הדלק והאוויר, הדחוסה בצילינדר אבל מה הם פניהם האמיתיות של המצתים? מה הם סודותיהם ומה מנסים למכור לנו
מאת: רוני נאק
29/07/00
פלאג בעל ליבה ארוכה: זהו הפלאג הטוב ביותר לשימוש במרבית סוגי המנועים, שיש בהם די מקום בין קצה הפלאג והשסתומים לבין ראש הבוכנה. לפאלג כזה יש תחום טמפרטורה רחב והוא עמיד בפני הצטברות משקעים והצתה מוקדמת. במהירות גבוהה, המבודד הארוך מקורר עלידי כניסת התערובת הטרייה, מגדיל בכך את טווח הטמפרטורה ובמהירות נמוכה, ה ''שפיץ'' הארוך מתחמם מאוד ומונע הצטברות משקעים. פלאג בעל ליבה ארוכה גורם להצתת התערובת, עמוק יותר בתא השריפה ומקצר בכך את המרחק שעל חזית האש לעבור בתא השריפה. פעמים רבות, פלאגים אלו יעצימו את הספק המנוע על פני כל תחום הסל''ד בזכות בעירה יעילה ושלמה יותר.
פלאג סטנדרטי: המקורי ברכב. פעמים רבות נעשה שימוש בפלאג זה כאשר אין די מקום במנוע לפאלג בעל ליבה ארוכה. לפלאג הסטנדרטי טווח טמפרטורה רחב ומפיק בעירה יעילה
פלאג בעל ליבה מכונסת חיוני במנועים משופרים מאוד, מוגדשי טורבו או בדלקים רוויי ניטרו ניתנים לשימוש גם במנועי מירוצים שאין בהם די מקום בין הפלאג לראש הבוכנה. למעשה, אם אין לנו מנוע משופר מאוד שעובד על לחצים גבוהים ביותר, אין שימוש לסוג פלאגים זה. הפלאג ייסתם בסל''ד נמוך ויתמלא פיח ומשקעים במהירות, והוא מספק חזית אש חלשה.
פלאג סיכה: שימושי למנועי מירוצים. פותח במקור למנועי פעימות, אך עשוי להיות שימושי גם במנועי פעימות הדורשים טווח טמפרטורה רחב. פלאגים אלו יקרים, בשל השימוש במתכות יקרות לייצור האלקטרודה שבמרכז הליבה. פלאגים אלו יקנו ביצועים טובים במנועים משופרים, הדורשים פלאג עמיד להצטברות משקעים. פלאגים בעלי לשוניות בצורות שונות, יקנו ביצועים דומים לפלאגים רגילים מאחר שהניצוץ תמיד יגיע לחלק של הלשונית הקרוב ביותר לאלקטרודה, ללא קשר לצורתה.
פשוט מאוד וסופר חשוב. בפלאג חם, המשמעות היא שהעברת החום לראש המנוע ולנוזל הקירור איטית יותר ולכן חום הפלאג גבוה (מסלול מעבר החום ארוך). בפלאג קר, העברת החום לראש המנוע יעילה יותר ולכן הפלאג מתקרר מהר יותר לאחר כל פעימת עבודה, ויהיה קר יותר מהפלאג החם בכל עומס עבודה נתון. בעזרת הקידוד על גוף הפלאג נזהה פלאג חם עלידי מיספור נמוך ופלאג קר, עלידי מיספור גבוה. פלאג חם כאמור מעביר חום באיטיות והוא שימושי במנועים בעלי יחס דחיסה נמוך יחסית, המפיקים הספק נמוך ביחס לניפחם. פלאג קר לעומת זאת, מעביר חום במהירות ועושים בו שימוש למניעת התחממות, כשמדובר בטמפרטורה גבוהה כפי שנמצא במנועים משופרים. אורך הליבה המבודדת והחומר ממנו עשויה האלקטרודה במרכז, יקבעו את טווח הטמפרטורה של הפלאג.
לאחר שבחרתם באיזה פלאג עליכם להשתמש, יהיה צורך לבצע ניסוי לוודא שאכן בחרתם נכון. בהנחה שהמנוע תקין והקרבורטור/הזרקת הדלק מכוונים נכון, ''קריאת'' הפלאג תיתן אינדיקציה האם בחרנו נכון. כדי שלא להסתכן בנזק למנוע, יש לבחון פלאג קר בכמה דרגות או להעלות את העומס בהדרגתיות. יהיה עליכם להגיע למצב של מיצערת פתוחה עד הסוף ואז דימום המנוע (רצוי לא לעשות זאת בכביש ציבורי). אל תתנו למנוע לסוב עד העצירה, מפני שאז לא תהיה לניסוי שום משמעות.
פלאג קר מדי: מבודד אפור או שחור. גוף הפלאג מכוסה משקע שחור יבש היורד בקלות. פלאג חם מדי: מבודד גירי לבן, או מאט (לא מבריק) לבן. סימני רתיחה לדבק בין האלקטרודה לגוף המבודד. שינוי צבע באלקטרודה לגוון כחול ו''עיגול'' הפינות החדות. לשונית חיצונית נראית שחוקה או בעלת סימני התכה. לאחר שמצאתם את הפלאג בטווח הטמפרטורה המתאים לכם, אל תעברו לפלאג מייצרן אחר בעל טווח טמפרטורה ''תואם''. טבלאות ההמרה מיצרן אחד למשנהו יכולות לשמש רק למתן מושג כללי, מאחר שיצרנים שונים משתמשים בטכניקות דירוג ומדידה שונות. על הניצוץ תמיד לעבור מהאלקטרודה במרכז ללשונית החיצונית, לפיכך נצטרך פחות מתח כדי לייצר ניצוץ. האלקטרודה חמה יותר מהלשונית ולכן נחוץ פחות מתח לייצור ניצוץ (אלקטרונים תמיד זקוקים למתח נמוך כדי לעזוב משטח חם). זו הסיבה שקשה להניע מנוע קר. האקלטרודה קרה ונזדקק למתח גבוה מאוד כדי לייצר ניצוץ. רוחב מרווח הפלאג תלוי ישירות בקומפרסיה של התערובת בצילינדר, טווח הסל''ד של המנוע, ועוצמת מערכת ההצתה. היצרנים מכתיבים מרווח גדול יחסית, מאחר שמרווח גדול תורם לשיפור פעולת המנוע בסל''ד נמוך ובסרק. עוצמת הניצוץ ממרווח גדול חזקה ביותר ויוצרת חזית אש חזקה, החיונית לשיפור ההספק בסל''ד נמוך. ככל שעולים הסיבובים ועולה הלחץ במנוע, מתקשה מערכת ההצתה לספק בזמן את האנרגיה הדרושה לייצור ניצוץ שיעבור את המרווח. לכן יש לצמצם את המרווח כדי למנוע ''גימגום'' בסל''ד גבוה וסכנה להתכת הבידוד של חיווט המתח הגבוה.
רצוי לנקות פלאגים משומשים בעזרת דטרגנט ומטלית, כדי להסיר שכבת פיח שבעצם משמשת כמבודד. ניתן להשתמש בשופין לשיוף האלקטרודה ולשונית הצד, כדי להסיר שכבת מתכת ''עייפה'' וליצור שפיצים, מהם ייצא ניצוץ ביתר קלות. לא רצוי להשתמש במברשת פלדה שעלולה להותיר שבבים בתוך המרווח שבפלאג. שבבים אלו יפלו לתוך הצילינדר ויגרמו לנזק. אותו כנ''ל חל גם על ניקוי בנייר זכוכית או ניקוי חול. כבלי הפלאגים מוליכים מתחים גבוהים מאוד ויוצרים השראה מגנטית סביבם. לכן אסור ללפף יחד צמה מכבלים אלו, מאחר שהשראה מגנטית מכבל אחר תיצור זרם בכבל סמוך, העלול להפיק ניצוץ ופיצוץ בצילינדר שאינו בפעימת העבודה (במיוחד במנועים מרובי צילינדרים).
הכתבה באדיבות מגמוטו
0 תגובות
תגובות