פורומים

 - שטח 4x4

מה זה בדיוק טורבו?

20 בדצמבר 2006 ב 11:12 7 תגובות 2729 צפיות תלם
שלום לכולם, ברשותי פג'רו 2000 דיזל המצויד במערכת טורבו. אבקש לדעת: 1. מה בדיוק עושה מערכת זו? 2. מדוע היא נחוצה? 3. כיצד היא פועלת? 4.  מה התועלת ממנה ומה הנזק בחסרונה? 5. מתי/מי מפעיל/מפסיק אותה? 6. איך מזהים שהיא תקולה - סימנים אופייניים? 7. איפה היא ממוקמת ברכב שלי? כל מידע נוסף יתקבל בברכה ובהערכה. תודה, עמוס
הוספת תגובה
  • 1. רני פלג 20 בדצמבר 2006 ב 20:39

    מתקן שגודש את המנוע באוויר

    זה על רגל אחת יותר לעומק, מדובר על מתקן, העושה שימוש בגזי הפליטה של המנוע, לצורך סיבוב טורבינה, אשר דוחסת אוויר טרי לתוך המנוע. דחיסת אוויר, מאפשרת למנוע לשרוף יותר דלק וכך משיגים תוספת הספק מנפח נתון של מנוע. מגדש הטורבו נכנס לפעולה כאשר המנוע מייצר מספיק גזי פליטה, אצלך במנוע זה מתחיל מעל 1500 סלד, פחות, או יותר. תקלה אופיינית בטורבו היא העדר שימון מתאים, לאחריו הולכים לעולמם מיסבי המגדש והם עושים זאת ברעש ניכר. את מגדש הטורבו רואים מחובר לסעפת הפליטה של המנוע והוא נראה כמו שני עיגולים המחוברים ביניהם   בברכה, רני

    הוספת תגובה צטט והגב
  • 2. תלם 21 בדצמבר 2006 ב 09:34

    תודה, רני

    על התשובה הקצרה, הממצה והעניינית.
    התופעה אצלי היא שבנסיעה (כביש ישר) במהירות 80 קמש הסלד הוא בסביבות 2250. העלאת הסלד ל-2500 (ומהירות ל-90 קמש ) גורמת להשתחררות המנוע (משהו כמו תחושת בעיטה), ירידת סלד ל-2100 ואף פחות ונסיעה במהירות 90 קמש.
    אגב, חזרה למהירות 80 קמש מעלה חזרה את הסלד ל-2250.
    כלומר נסיעה ב-90-100 קמש היא כנראה יותר חסכונית מנסיעה ב-80 קמש....
    מה לעשות והמהירות החביבה עלי היא 80 קמש. האם נדונותי לבזבוז דלק?
    האם זו תופעה אופיינית לבעיה במגדש הטורבו? (במוסך המרכזי אמרו שזו בעיה בכבל chalk) אך לא יכלו לפתור אותה).
    שוב תודה,
    עמוס

    הוספת תגובה צטט והגב
  • 3. profile image רפי ג 21 בדצמבר 2006 ב 14:27

    היי
    אין, ככל הנראה, בתופעה שצינת קשר לטורבו.
    פשוט מתחלף הילוך שלישי ברביעי.
    נסיון פשוט יוכיח או ישלול זאת.
    בטל את ההילוך הרביעי ותראה אם הטורים יורדים ב- 90-100 קמ"ש.

    הוספת תגובה צטט והגב
  • 4. תלם 21 בדצמבר 2006 ב 19:08

    ביטול הילוך רביעי (OD) במהירות 80 קמש בסלד 2250 גורם לעליית סלד ולבלימת מנוע, ממש כמו הורדת הילוך. מכאן אני מסיק שזו לא בעיית הילוכים, נכון?

    הוספת תגובה צטט והגב
  • 5. רני פלג 23 בדצמבר 2006 ב 19:11

    רפי צדק

    תלם כתב/ה:
    "ביטול הילוך רביעי (OD) במהירות 80 קמש בסלד 2250 גורם לעליית סלד ולבלימת מנוע, ממש כמו הורדת הילוך. מכאן אני מסיק שזו לא בעיית הילוכים, נכון?"
    התופעה שאתה מתאר היא נעילת ממיר המומנט (המצמד המשרת את התיבה האוטומטית) בהילוך הגבוה. ממיר המומנט מחליק בסיבובים נמוכים ובסלד המתואר ננעל, כדי להעביר את הכוח בצורה יעילה ולחסוך בדלק. אם העסק מטריד, הייתי מבקש ממוסך לבדוק את מערכת ניהול המנוע, כדי לשלול בעיה מהכיוון הזה. הטורבו נשמע לא קשור לעניין   שבוע טוב, רני

    הוספת תגובה צטט והגב
  • 6. תלם 23 בדצמבר 2006 ב 21:06

    תודה על הסבלנות

    ובמיוחד לרני לרפי ולכל השאר. עכשיו אני בבעיה - מה זה ממיר מומנט ומהי מערכת ניהול המנוע? יש לי מושג כלשהו על מערכות אלו אך הייתי מבקש להבין קצת יותר. תיאור בסיסי שלהן יתקבל בברכה. אגב, למיטב ידיעתי (וייתכן שאני טועה) לפאג'רו 2000 דיזל (דגם GLX - Stone) אין מחשב ניהול מנוע אלא רק TPS. שוב תודה, עמוס  

    הוספת תגובה צטט והגב
  • 7. profile image רפי ג 23 בדצמבר 2006 ב 22:54

    היי  - מערכת (אלקטרונית) לניהול מנוע - ECU
    פעולות בסיסיות

  • מקציב את כמות הדלק המוזרקת למנוע ביחס לכמות האוויר המוזרמת אליו.
  • קובע את תזמון הניצוץ לזמן המדויק ביותר.
    פעולות משלימות
    * בקרת סיבובי סרק *בקרת למבדא * טיהור מיכל הדלק * בקרת נקישות
    * מחזור גזי הפליטה להפחתת זיהום ה NOx * בקרת האוויר המשני להגן על הממיר
    פעולות מיוחדות
    * בקרת פעולת הטורבו * בקרת סעפת יניקה משתנה להגברת מומנט והספק .
    * בקרת גל זיזים המשנה את תזמון השסתומים להפחתת גזי הפליטה הגברת ההספק
    וחסכון בדלק. * הגבלת מהירות ומומנט מיועד לשמר את הרכב והמנוע.
    פעולות לנוחות הנהג
    * בקרת שיוט * בקרת שיוט מסתגלת * התאמת מומנט במשך העברה לרכבים אוטומטיים.
  • לא בטוח שאצלך קימות כל הפונקציות. 
  •   ממיר המומנט
    ומה למצמד ולתיבת הילוכים אוטומטית? הלא ידוע כי ברכב אוטומטי אין דוושת מצמד. זהו שיש. גם בתיבת הילוכים אוטומטית קיים מצמד, אלא שהוא בנוי אחרת ונקרא לכן בשם שונה: ממיר מומנט.
    ממיר המומנט הנו האלמנט באמצעותו מועברת התנועה מהמנוע לגיר, הוא משמש להעלאת המומנט היוצא מהמנוע, עד פי שניים או שלושה בתחילת התנועה, והוא המאפשר לנו לעצור בלי שהמנוע יכבה. ממיר המומנט מתבסס על שלושה מרכיבים: אימפלר - חלק דמוי מאוורר המוצמד לגלגל התנופה ומסתובב עם המנוע. רוטור - חלק דמוי טורבינה, המחובר לציר הכניסה לגיר, אך אינו מחובר לאימפלר. וסטטור - דיסקה מחורצת הנמצאת בטבור הרוטור. שלושת החלקים הללו טובלים בשמן מיוחד (שמן גיר) שצמיגותו אמורה לענות על תנאי העבודה.
    כאשר המנוע מסתובב, האימפלר מסתובב ומסחרר את השמן שבממיר המומנט. הסטטור מנתב את השמן המסוחרר כך שיפגע בכפות הרוטור בדיוק בזוית שתגרום לו להסתובב, וכך מועברת התנועה בין המנוע לתיבת ההילוכים, ללא חיבור מכני. מהסבר זה ניתן להבין, מדוע כשהמנוע פועל בסרק, הרכב לא מתקדם: סחרור השמן אינו מספיק על מנת לסובב את הרוטור, ועל כן ממיר המומנט פועל כמצמד.
    עם העלייה בסל''ד, לחץ השמן עולה, והרוטור מתחיל להסתובב. יש לזכור, עם זה, כי חלק מההספק היוצא מהמנוע הולך לאיבוד: השמן מתחמם במהלך סחרורו ופגיעתו ברוטור, והואיל וצמיגותו משתנה, על-פי הטמפרטורה, יעילותו יורדת, והרוטור אינו סובב בדיוק באותם סיבובי מנוע כמו המנוע עצמו. זו אחת הסיבות (אף כי לא היחידה), מדוע רכב בעל גיר אוטומטי מאיץ פחות טוב מרכב בעל גיר ידני ומדוע צריכת הדלק שלו גבוהה יותר. על מנת להקטין את הפסדי ההספק הנובעים מ''החלקת'' הרוטור ביחס לאימפלר, פותחו ממירים מתקדמים, בהם נוצרת הצמדה מכנית כאשר שניהם מסתובבים במהירות דומה. כמובן, זה יקרה במהירויות שיוט ולא בהאצות, בהן מתקיים הבדל גדול בין סיבובי המנוע לסיבובי הגיר.
    לב תיבת ההילוכים הבסיסית - בעטיה היו תיבות ההילוכים הראשונות, ועד לא מזמן, בנות 3 הילוכים קדמיים בלבד - הנו מערכת גלגלי השיניים הפלנטרית. מערכת זו הנה המעבירה את התנועה מממיר המומנט אל ציר המוצא, לדיפרנציאל.
    כיצד פועלת המערכת הפלנטרית? ראשית, היא קרויה כך משום שהיא בנויה כמערכת השמש: במרכזה גלגל שיניים בעל שיניים חיצוניות, הוא ה''שמש''. על גלגל זה מתגלגלים מספר גלגלי שיניים קטנים, הנקראים ''פלנטות'' או ''כוכבים'', היושבים על גלגל אחד ובעלי יכולת סיבוב סביב עצמם וסביב השמש, וגלגל חיצוני, בעל שיניים פנימיות, עליהן מתגלגל ה''כוכבים''.
    גלגל חיצוני זה נקרא ''עטרה'' או ''קורונה'', בלעז.
    הרעיון הבסיסי לפיו עובד הגיר הזה הנו, שבכל פעם בה אחד המרכיבים נעצר והתנועה מוכנסת דרך מרכיב אחר, תתקבל מהירות יציאה שונה. לדוגמא: אם נכניס את התנועה דרך השמש, נעצור את העטרה ונוציא את התנועה דרך נושא הכוכבים, נקבל את יחס ההעברה הגדול ביותר, המתאים להילוך ראשון. בדרך זו, הכנסת התנועה דרך מרכיב אחר, עצירת כל מרכיב בתורו והוצאת התנועה דרך המרכיב השלישי, תגרום ליחסי העברה שונים.
    ההילוך האחורי מושג בדרך של הכנסת התנועה דרך השמש ועצירת נושא הכוכבים. הכוכבים מסתובבים אז בניגוד לכיוון תנועת השמש וכך גם מסובבים את העטרה, שממנה יוצאת התנועה, כך שמושגת תנועה הפוכה לכיוון תנועת הכניסה, אך יחס העברה קטן יותר מאשר בהילוך הראשון.   קצת כבד, אבל מענין.

    הוספת תגובה צטט והגב
נגישות