יצאנו בשיירה של 11 פולאריס RZR'ים וטרקטורון אחד ל-60 ק"מ של טיול ללב מדבר יהודה עד למצוק ההעתקים וחזרנו לארוחת צהריים שנעשתה באהבה ע"י משפחת זום טרקטורונים - סוכנות פולאריס הוותיקה בארץ.
היה כייף אדיר!
מאת: Ofer Ogash
02/03/20
סוכנות זום טרקטורונים - שהיא סוכנות רייזרים וטרקטורונים של פולאריס הוותיקה בארץ, הזמינה את לקוחותיה ליום טיול מיוחד שכולו בהפקת משפחת טולדנו - בעלי הסוכנות, והזמינה אותנו - אתר השטח להדריך את הטיול.
וכך נפשגנו בשישי האחרון 28/2/20 בלב אזור התעשיה של מישור אדומים. התחלנו עם קפה ונשנושים של בוקר, הכנות אחרונות ותדריך לכל המשתתפים.
יצאנו לדרך בשיירה קטנה של 12 כלים - רובם רייזרים וטרקטורון גיבור אחד.
ב-RZR'ים היו מכל המינים - החל מהרייזר 800 הוותיק והנחשון שבישר על כל הקטגוריה של SBS - Side by Side או בעברית צל"ש - צד לצד, עדיין עם מספר צהוב ומורשה לתנועה על הכביש. RZR 900 משנתונים שונים, רייזר 1000 ורייזר 1000 טורבו חדשים וותיקים וגם שלושה ג'נרלים - General 1000, שניים ותיקים ואחד חדש ומשופר עם מערכת מתלים מתקדמת.
מדבר יהודה קידם את פנינו ביום שמש מקסים, כמעט ללא אבק, כשהוא פורח בירוק עם מרבדים של כלניות, נוריות ופרגים אדומים - מקסים!
המונטר הוא הר הצופה אל מדבר יהודה ואל ירושלים - משיא גובה של 524 מטרים, בצפון מדבר יהודה.
ביום של ראות טובה ובמבט מזרחה אפשר לראות מעבר לבקעת הורקניה, שעוד נגיע אליה, את מצוק ההעתקים, קצת מים המלח ואת המצוק הירדני הבולט מעליהם.
במבט מערבה רואים את ירושלים ומגדליה מהם בולטים מעט לפני האופק הצריחים של מגדל האוניברסיטה העברית בהר הצופים ושל המתחם הנוצרי על שם אוגוסטה ויקטוריה ליד העיר העתיקה. עוד לפני וממזרח לירושלים רואים את השכונות של אבו-דיס, את מעלה אדומים וממש קרוב את היישוב קידר ומתחתיו את קידר החדשה עם הגגות האדומים. כשמדרום רואים את המשכו של מדבר יהודה ומדרום מזרח בולט ההר הקטום הוא הר ההורדיון - כך אפשר להבין מדוע ההר קיבל את השם ''הר הצופה''.
במסורת היהודית המונטר הוא הר העזאזל - בזמן בית המקדש, שימש המקום לטקס ההשלכה של העזאזל. הכהן הגדול היה מעלה כקורבן לאלוהים עז אחת על המזבח בבית המקדש ואת העז השנייה היה משליך למדבר מראש ההר ויחד איתה את כל העוונות והצרות של עם ישראל.
מהמונטר המשכנו דרומה ולעומק המדבר בשבילים העולים ויורדים על סכיני הרכסים, כשבין לבין העמקים והנחלים הקטנים פורחים בירוק ומשובצים במרבדי פריחה אדומה של נוריות, פרגים וכלניות.
אל המרסבא הגענו דרך הערוץ הצפוני היורד לכיוון נחל קדרון ולפתע "נחשפנו" למנזר המקסים מעברו השני של הנחל. המרסבא - מנזר אורתודוקסי - יווני השוכן בלב מדבר יהודה הצפוני ונקרא על שם הנזיר הקדוש סבאס, אחד מיזמי המנזרים במדבר בתקופה הביזנטית, עת החלה הנצרות להתפשט בעולם, לפני כ-1,500 שנים. המנזר בנוי, כאמור, על המצוק של נחל קדרון הזורם (במי ביוב לצערנו) מירושלים עד לים המלח.
סבאס שהיה דור שלישי לנזירים נולד במנזר בטורקיה, עלה ארצה והחל לחיות במערה על המצוק. עם השנים הגיעו נזירים ותורמים והמקום נבנה, בוצר ועמד בפני הכיבושים הרבים שעבר האזור. גופתו של סבאס קבורה כיום במנזר לאחר שהייתה בגלות בוונציה במהלך כ-1,000 שנים והוחזרה ארצה בשנת 1965.
כיום חיים במנזר כמה עשרות נזירים הידועים באופן חייהם הסגפני. אסור לנשים להיכנס למנזר, הנזירים אוכלים ארוחה אחת ביום, מתפללים שעות רבות החל מחצות, ישנים מעט ועוסקים בעבודת המנזר ללא שיש להם קשר עם הסביבה, מנותקים מרשת החשמל, המים, הטלפון ואף אינם משתמשים בכסף.
מיד לאחרינו הגיע לתצפית חבורה של ג'יפאים ובהם שלמה עיני - נהג באגי בתחרויות ראלי בארץ ובעולם ואיתו רז היימן - נהג מירוצי הראלי המעוטר ביותר בישראל, שיחד עם שותפו - הלל סגל, ייצגו את ישראל והתחרו בהכי הרבה תחרויות ראלי עולמיות - מראלי הפרעונים ועד לראלי דקאר. קישור לכתבות של צוות פוינטר.
מהמנזר ירדנו על הדרך החדשה שנכבשה היטב לעבר בקעת הורקניה - חצינו את הכביש הפנימי, המוביל מכביש 1 סתם ללב המדבר, בחציית נחל קרון, והתחלנו לטפס דרך גבעות סכיניות תלולות לעבר מצוק ההעתקים.
מצוק ההעתקים שבראשו עצרנו נוצר יחד עם השבר הסורי-אפריקני כתוצאה מתנועותיהם של הלוח הערבי ממזרח והלוח האפריקאי ממערב, ואשר התרחקותם זה מזה (לכיוון מזרח ומערב) ותנועתם (לכיוון צפון ודרום) יצרה את השבר כולו. גובהו של המצוק בנקודה זו הוא בגובה פני הים אבל נישא מעל ים המלח הנמצא בשפל של מינוס 420 מטרים מתחת לגובה פני הים התיכון.
מלמעלה רואים את הערוצים והבולענים בדרך לים המלח הנסוג בידיעה שאנו נמצאים מעל "סלע הקרן הבריטית" היא ה-PEF, משלחת הריגול של הבריטים אשר מיפתה וחקרה את ארץ ישראל טרום מלחמת העולם הראשונה, עת הטורקים שולטים במזרח התיכון.
על הסלע שנמצא לצד כביש 90 ומעט מעליו סימנו אנשי הקרן בשנת 1900 ובשנת 1917 את מפלס ים המלח כשהם הגיעו לסלע מהגדה המזרחית ובאמצעות סירה וכך אפשר להבין עד כמה ירד מפלס ים המלח ב-100 שנים האחרונות.
אומרים שביום יפה אפשר לראות מנקודה גבוהה את החרמון הנמצא בצפון מזרח מדינת ישראל - אבל אנחנו טיפסנו על ג'בל חרמון והוא בכלל נמצא במדבר יהודה!
טיפסנו דרך "הסכין הדרומית" - זו שנחשבת למאתגרת ביותר וכוללת הצלבות ודרדרות, אך לחבורת הרייזרים - לנהגים ולכלים, הטיפוס היה קליל ולמעט כמה "פוזות" של הנפת גלגל באוויר עברה העלייה לג'בל חרמון כאילו היא שום דבר.
ג'בל חרמון בולט מעל בסיס האימונים של צה"ל - נבי מוסא ומצפון לו נחל אוג - הוא הצפוני מבין הנחלים הנשפכים ממדבר יהודה לים המלח עם אגן הניקוז הכולל את המדרונות של מזרח הרי ירושלים - הר הזיתים, הר הצופים ואבו דיס. נחל אוג על כל יובליו זורם מגובה של 800 מטר מעל פני הים אל ים המלח בעומק 428 מטרים מתחת לפני הים.
בידיעה שארוחת הצהרים מחכה לנו תוך שעה ירדנו מג'בל חרמון דרך הירידה הדרום מערבית - קצת שיפוע צד ומאהל של בדואים והיישר לנחל סככה. חצינו את הכביש הפנימי של בקעת הורקניה, לא רחוק מהבסיס הצבאי והתחלנו בטיפוס מערבה דרך מעלה הורקניה בחלק התלול שלו - לא בעיה בכלל עבור הפולאריסים! לכיוון ראשו של ואדי דככין. את זהרת אל הווא - עלינו וירדנו וחזרנו לדרך הראשית המובילה לאזור התעשייה של מישור אדומים.
במשטח דרך ירוק ומקסים חיכתה לנו ארוחת צהריים, שנעשתה ע"י אנשי זום טרקטורונים וכולה אהבה ונתינה - כיף אמיתי, באירוע משפחתי.
2 תגובות
1
אורח/ת - זום טרקטורונים
02 במרץ 2020 ב 13:16
אהלן עופר ומגזין 4X4 מרצוננו לשתף את החברים שהטיול היה מדהים ומגיע לכם המון תודה על הובלת הטיול במקצעיות בשמירה על חיוך לאורך כל הדרך !!
לעוד הרבה טיולים בהמשך !
2
Ogash Ofer
02 במרץ 2020 ב 19:10
תודה רבה לכם משפחה של אלופים!
העונג כולו שלי
תגובות