מאגר מים קטן בערוצו של נחל חלב, משמש להשקיית עדרי הבקר הרועים בשטח. מראה המים הכחולים בלב כל הירוק שמסביב, בימי החורף, הקנה למקום את שמו
חמש פעמים לפחות מופיעה המלה "חלב" בשמות של מקומות הסובבים את הכפר ג'יש שבגליל העליון, כפר שהוקם על ידי נוצרים מארונים שהגיעו מלבנון בתחילת המאה ה-18, על חורבותיו של היישוב היהודי גוש חלב. ועל שום מה חלב? סברה אחת טוענת שהשם בא מאבן הקירטון הלבנה ממנה עשויים הצוקים המתנשאים מעל ערוץ נחל גוש חלב. סברה אחרת טוענת שמקור השם בעושרה השופע של גוש חלב הקדומה.
כך או כך, טיול לאזור לוקח אותנו אל נופים יפים וגם מעלה סיפורים רבים על ההיסטוריה של המקום. עיקר פרסומה של גוש חלב בא לה בימי בית שני ובתקופת המרד הגדול. בזמן ההוא היתה אחת הערים הגדולות והחשובות בגליל ולאחר שבוצרה היתה האחרונה מערי הגליל שעמדה מול הרומאים. לאחר שכבשוה, נהרסה עד היסוד אך נבנתה מחדש, ויישוב יהודי התקיים בה ככל הנראה עד המאה ה-15.
נחל גוש חלב, בחורף
בגוש חלב וסביבותיה נמצא לא מעט אתרים היסטוריים וכמה פניני טבע, והפעם נפנה אתכם לנקודה הנמצאת אמנם בטבע אך היא מעשה ידי אדם: מאגר מים קטן שנוצר בעקבות הקמת סכר בערוצו של נחל חלב, המשמש להשקיית עדרי הבקר הרועים בשטח. בימי החורף, המראה של המים הכחולים בלב כל הירוק שמסביב, מרהיב עין, והמראה הזה הוא שהקנה למקום את שמו: "העין הכחולה של גוש חלב".כדי להגיע למאגר, יש לנסוע דרך סמטאות היישוב, עד לכנסייה הנמצאת בשיא הגובה שלו ונראית למרחוק. עוברים את גן הפסלים שנמצא מאחורי הכנסייה ומגיעים למזלג דרכים, בו פונים ימינה (בעונה פורח שם עץ שקד מרשים) ומתחילים לרדת לכיוון ערוץ נחל חלב. לאחר הביקור ב"עין" אפשר לחזור בדרך בה הגעתם, או לחלופין לטפס על הגבעה שסוגרת על המאגר ממזרח ואז לרדת לערוצו של נחל גוש חלב. הירידה תלולה מאוד, ואינה מומלצת בימי החורף משום שהקירטון הרטוב הופך לחלקלק מאוד ומסוכן.
העין הכחולה
מכאן ניתן להמשיך למסלולי הטיול בנחל דישון המפורטים באתר, כמו זה (מסלול טיול ממערת עלמה לנחל דישון) או כמו זה (מסלול טיול נחל דישון לכל אורכו - בירידה). קחו רק בחשבון שקטע מנחל דישון נסגר לתנועת רכב לפני שנים מספר, ויש לעקוף את הקטע הסגור דרך הכביש.1 תגובות
1
אורח/ת - מתי אפשר לנסוע?
20 בינואר 2021 ב 10:47
עושה חשק
תגובות