אחד משישה בתי עלמין שהקימו הבריטים בא"י לקבורת חללי מלחמת העולם הראשונה, והוא הגדול שבהם. במהלך השנים נקברו בו גם חיילים שנפלו במהלך כל תקופת המנדט הבריטי, עד להקמת מדינת ישראל
מדי שנה, ביום א' בשבוע הקרוב ביותר לתאריך ה-11 בנובמבר, בשעה 11:11, מתקיים בבית העלמין הצבאי הבריטי ברמלה טקס אזכרה לחללי מלחמת העולם הראשונה. אלו התאריך והשעה שבהם הוכרז על סיום המלחמה, שנמשכה למעלה מארבע שנים, החל ב-1914 וכלה ב-1918. טקסים כאלה נערכים בבתי עלמין נוספים ברחבי העולם, משום שעל פי החלטת ממשלת בריטניה בזמנו, החללים נקברו בארצות בהן נלחמו ונפלו, ולא הוחזרו לקבורה בארצות מוצאם.
בית העלמין הוקם לפי מתכונת אחידה שמשותפת לכל בתי העלמין הצבאיים הבריטיים בעולם, עם מצבות זהות המוצבות בכר דשא מטופח ורחב ידיים, כשלמרגלות כל מצבה שתולים ורדים ו צמחים פורחים אחרים. ההבדל בין המצבות הוא רק בצורת החלק העליון שלהן, המשתנה בין לאום ללאום. בראש כל מצבה חקוק תג היחידה של הנופל, שמו, מספרו האישי, גילו ותאריך נפילתו. על גבי מצבות רבות חקוק סמל דתו של החייל, ובחלק מהן גם כתובת אישית קצרה שנוסחה על ידי משפחות הנופלים.
בית העלמין, השוכן בקצה הצפון-מזרחי של רמלה, ממש על הגבול עם העיר לוד, הוא אי של שקט מאופק בלב סביבה אורבנית די מוזנחת. אפשר לבלות בו שעות, להסתובב בין המצבות ולנסות למצוא את זו של אחד, הארי פוטר שמו, חייל בריטי ששירת במחנה סרפנד (צריפין) ונהרג בפיגוע ליד חברון, אבל מומלץ להגיע אליו ביום בו נערך טקס האזכרה, שהוא מכובד ומרשים.
תגובות