יום שישי, מוקדם בבוקר, 24 רייזרים וכלים נוספים של פולאריס נאספים בחורשת ערד לטיול של שתי קבוצות מבית זום טרקטורונים - סוכנות פולאריס הוותיקה ביותר בארץ.
100 ק"מ זריזים של נסיעה בשטח - מפארק ערד, למנחת ערד, ציר הגז, הר יהל, הר כיפון, נחל חימר, מעלה זרון, נחל סדום עד למישור עמיעז, מעלה עזגד, הר קומות וחזרה דרך ציר הגז עד פארק חורשת ערד, כאן חיכתה לנו ארוחת צהרים בשרית כיד המלך - מעשה ידי משפחת טולדנו, הבעלים של זום טרקטורונים.
הדריכו: גיא זילברמן ועופר אוגש
מאת: Ofer Ogash
15/12/21
בזום טרקטורונים - סוכנות פולאריס הוותיקה בישראל, זו כבר מסורת: טיולים לעומק השטח בימי שישי המתחילים במסע רייזרים משולב בטרקטורונים וכלים נוספים של פולאריס ולצהרים ארוחה כיד המלך מעשה ידי משפחת טולדנו, בעלי הסוכנות. שילוב מדהים של שטח וקולינריה, פשוט כיף!
מחורשת פארק ערד, למנחת ערד, ירידה על ציר הגז, טיפוס על הר יהל והר כיפון, נסיעה במורד נחל חימר המדהים, ירידה מאתגרת את הציר של מעלה זרון, נסיעה בציר המפותל והמרשים של נחל סדום עד למישור עמיעז, טיפוס של מעלה עזגד מעל נחל אשלים, ירידה של הר קומות, חציית כביש 258 (צומת חתרורים - צומת צפית), טיפוס דרך ציר הגז, הר כיפון והר יהל עד פארק חורשת ערד.
ממנחת ערד טיפסנו לציר הגז המחבר את שדה זוהר לערד. נפטא - חברה ישראל לנפט, הייתה החברה הראשונה בישראל שהזרימה גז בצנרת. נפטא שאבה גז בכמות לא מסחרית משדה זהר, והזרימה אותו בצנרת ברזל חשופה מעל הקרקע, לשימוש במפעלי כימיה באזור ערד. כיום מתקן הגז למרגלות הר כיפון נטוש ומשמש רק לאנטנה עם תאים סלולאריים. במקביל לצינור הגז הישן נחפר והונח, הפעם תחת הקרקע, קו חדש המחובר למערכת הולכת הגז החדשה המוזנת ממאגרי הים התיכון לשימוש המפעלים. בזכות הקו החדש הדרך מתוחזקת ברמה סבירה.
משם המשכנו והגענו עד לכביש 258 המוביל מצומת חתרורים לצומת צפית.
לאחר שירדנו לאורכו של נחל חמר המקסים חצינו את כביש 31 וירדנו את מעלה זרון או נקב זוירה בערבית, הוא קטע דרך קצר ואתגרי הנמצא על דרך עתיקה המטפסת מים המלח לצידו של נחל זוהר. כיום כביש 31 , כביש סדום - ערד, מחליף את הדרך העתיקה המופיעה ברשמים של תיירים עתיקים בארץ ישראל ויש הסוברים כי מעלה זרון נמצא על הדרך המקראית הנקראית "דרך אדום".
למרגלות המעלה בשפך של נחל זוהר נמצאים שרידים של מצד זוהר ה"ישראלי" שמתוארך לתקופה ההלניסטית ומצד זוהר "הרומי" שמתוארך לתקופה הצלבנית המאוחרת יותר. שני המבנים העתיקים הם שרידים לתחנות מכס ומשמר על השביל העתיק שמחבר את קו פרשת המים של ארץ ישראל (ערד) עם דרום ים המלח וההמשך מזרחה לעבר הרי אדום.
נַחַל פְּרָצִים ונחל סדום שזכה לשם "נחל פרצים הקטן", אפילו שהוא מרכזי יותר, הם נחלי אכזב הזורמים לעיתים רחוקות בשיטפון חזק. נחל פרצים מנקז את מישור עמיעז, אוסף אליו את נחל עידית ויחד עם נחל סדום, נחל לוט ונחל חימר נשפכים לים המלח מצפון להר סדום. שני הנחלים מתחתרים בתוך הסלע הרך של חוואר הלשון, שכמעט ואין בו צמחייה בגלל המליחות שבו, אבל זרימת המים יוצרת בו צורות וציורים.
בסיום הטיפוס לאורכו של נחל סדום הגענו למרגלות הר סדום - הר סדום בגובה מינוס 165 מטרים, נמצא כ-255 מטרים מעל ים המלח. הסלעים שמרכיבים את הר סדום מכילים גבס והרבה מלח שעלה מתוך כדור הארץ בתקופה שהאזור היה מוצף במים. כיום כמעט ואין כאן צמחיה ובעלי חיים, בגלל מיעוט הגשם, החום הגבוה והמליחות של הקרקע. בזכות סוג הסלע הנמס במים נוצרו בהר סדום מערות רבות, וכיום ידועות במקום כ-150 מערות שזה ריכוז מערות המלח הגדול ביותר בעולם. המערות הידועות הן: מערת ארובותיים, מערת הקולונל, מערת סדום, מערת מלח"ם שאורכה כ-5.5 ק"מ - המערה הארוכה ביותר בארץ.
נחל אשלים מתחיל את דרכו במישור רותם, בגובה של 480 מטרים, וזורם מזרחה כשהוא מנקז לתוכו את נחל עמיעז, ונחל חמרמר עד לים המלח, בעומק של מינוס 420 מטרים.
בסוף חודש יוני 2017 דלפו כ-100 אלף קוב שפכי גבס חומציים מבריכת הגבס של המפעלים שליד צומת צפית וזיהמו כ-20 קילומטרים בנחל אשלים, דבר שהביא להשמדה של צמחיית מדבר ייחודית ולהרג של חיות רבות, בכללם כשליש מהיעלים בנחל אשלים. כחצי שנה לאחר מכן נפתח לתנועה מעלה עזגד אותו אנחנו טיפסנו לאחר שיצאנו מנחל סדום.
מעל מעלה עזגד עצרנו לתצפית על ים המלח הידוע גם בשם ים המוות. בים המלח ריכוז המלחים גבוה 34% למול 3.5% בים התיכון והוא מספק גם חיים בזכות האשלג שמפעלי ים המלח כורים בו ואשר ממנו ומהפוספטים הכורים מאדמת הנגב מייצרים דשן כימי להגדלת תוצרת גידולי השדה מהאדמה (בנוסף כורים שם גם מגנזיום, ברום, סידן ותחמוצות כימיות נוספות).
לים המלח אין מוצא ולצערנו הוא מתייבש ושפתו מעמיקה כל שנה. הסיבות לכך טבעיות ומלאכותיות גם יחד – בגלל בריכות האידוי לשם ייצור האשלג ע"י מפעלי ים המלח בצד הישראלי ובצד הירדני, בגלל שיורד פחות גשם במזרח התיכון, בגלל שישראל סכרה את סכר דגניה ובגלל שהירדנים סכרו את הערוצים שזרמו וירדו מהרי אדום והרי הגלעד לעבר ים המלח. בשל ההתייבשות של ים המלח יורד מפלסו מידי שנה כמטר שלם. את בריכות האידוי הדרומיות ואת חופי בתי המלון בצד הישראלי של הים מזינים באמצעות תעלה המזרימה מים מהאגם הצפוני לעבר הבריכות הדרומיות ואולי בעתיד תיבנה "תעלת הימים", כפרויקט בינלאומי בשת"פ ישראלי וירדני, במטרה לייצר חשמל, להתפיל מים ולהשיב מים לים המתייבש.
בצהרי היום ולאחר שסיימנו 100 ק"מ של נהיגה הגענו חזרה לפארק חורשת ערד. כאן חיכתה לנו ארוחת צהרים טעימה ועשירה.
תודה לכל המטיילים הנהדרים ולזום טרקטורונים שמציעה ללקוחותיה מגוון כלים (רייזרים למכירה) ושיזמו את המסע ודאגו לנו לפינוקים לאורך כל הדרך. כן יירבו!
מסלול טיול ארוך סובב דרום מדבר יהודה
מסלול טיול לאורכו של נחל פרס עד לנחל תחמס
מסלול טיול מערד למצדה דרך מצד חתרורים
מסלול טיול אל נחל חימר בדרום מדבר יהודה
מסלול טיול מהר קנאים למעלה יאיר ולמעלה זרון
מסלול טיול מערד חוצה מדבר יהודה עד לים המלח
9 תגובות
1
אורח/ת - שחר
18 בדצמבר 2021 ב 15:39
תודה !!!
2
אורח/ת - ניסן
18 בדצמבר 2021 ב 15:39
היה כייף ממש אין עליכם
3
אורח/ת - טל
18 בדצמבר 2021 ב 15:40
היה מושלם! כל הכבוד תודה רבה
4
אורח/ת - מוש
18 בדצמבר 2021 ב 15:40
היה מעולה
5
אורח/ת - 66
18 בדצמבר 2021 ב 15:41
משפחת זום היקרה היה טיול פגז ...אתם הסיבה שאני נאמן למותג פולריס .שבת שלום
6
אורח/ת - מאור
18 בדצמבר 2021 ב 15:42
היי, פעם ראשונה שאני משתתף בטיול שכזה, היה מעולה, החל מהארגון, המסלול ועד ארוחת צהריים טעימה.
ממש מושקע.
תודה
7
אורח/ת - דור
18 בדצמבר 2021 ב 15:42
היה מעולה !
תודה רבה לכולם :)
שבת שלום
8
אורח/ת - תומר
18 בדצמבר 2021 ב 15:42
כל הכבוד למשפחת זום ארגון ברמה גבוהה מאד!!
חב שמח ושבת שלום
9
אורח/ת - נתנאל
18 בדצמבר 2021 ב 15:43
אלופים אחי אין עליכם בעולם
תגובות