
יצאנו לטיול ג'יפים הרפתקני עם מנהלי קומסקו לחלק השומם והפחות מתויר של מכתש רמון.
התחלנו בפריסת בוקר בכרם רמון ושמענו את סיפור המקום. נסענו מערבה לכיוון הר חריף, ירדנו למכתש דרך מעלה ערוד והתחלנו בנסיעה מזרחה למרגלות המצוק הצפוני של המכתש - קרני רמון, עד למפער פיטם. לאחר ארוחת צוהריים ירדנו לתוך נחל נקרות לנסיעה מהירה עד לכביש 40.
חצינו את הכביש ודרך נחל נקרות הגענו עד לציר הנפט, בקטע הכי כייפי שלו עם עליות וירידות מהירות חזרה לתוך המכתש דרך מפער מרפק.
דיברנו קצת על הנבטים, על דרכי הנפט במזרח התיכון וגם על ההיסטוריה המרשימה, ההווה והעתיד של קומסקו...
מאת: Ofer Ogash
04/05/25
רוב המשתתפים בטיול ג'יפים, בטח ובטח בטיולי הנהלות, בוחרים במסלול הקל והקצר - עושים "טיול ג'יפים" והיישר לבטן גב. אבל לא בקומסקו - כאן הכלים הקשוחים שהם משווקים משפיעים גם על בחירת המסלול. ולכן המסלול שנבחר לטיול חברה נדרש להיות ארוך, בעל משמעות ועם כל הקשיחות המתבקשת.
את הבוקר התחלנו בבוסתן המיוחד של כרם רמון - כרם הענבים הגדול ביותר בנגב שהוקם כשותפות חברתית של אנשי מצפה רמון יחד עם משפחת דנון, שהם גם (או קודם כל) הבעלים של חברת קומסקו.
כרם רמון הוקם בשנת 2010 והינו הכרם כאמור הגדול ביותר בנגב 650 דונם של גפנים, בגובה 800 מטר מעל פני הים (מצפה רמון זה מקום גבוה!), בלב מדבר צחיח.
הענבים בכרם ממספר זנים, נבצרים פעם בשנה בשיא הקיץ ומגיעים ל-6 יקבים שונים גדולים וקטנים, ומפיקים מהם מאות אלפי בקבוקי יין בשנה!!!
בלב הכרם בוסתן קסום לצד בריכת שכשוך, פינות ישיבה ומזג אוויר ייחודי. האוכל הגיע ממאפיית "לשה" שבמצפה רמון ואי אפשר היה להפסיק לאכול...
כאן גם עמדנו בצפירה של יום הזכרון לשואה ולגבורה וכאן גם שמענו על הסיפור החברתי והיזמות בהקמת הכרם, השגת מכסות המים מפי הרב, תושב מצפה רמון והמילואמניק הגיבור (זה אני יודע באופן אישי - ע.א.) אפי זוהר.
מכרם רמון נסענו מערבה על כביש 171 לכיוון הר חריף. כביש מפותל, צר ומבודד. למעט קצת צבא כמעט ולא נוסעים עליו.
למול הכניסה לבורות לוץ אנחנו פנינו דרומה לכיוון מעלה ערוד היורד לתוך המכתש. עצרנו בתצפית המקסימה ע"ש אורן זיו וכאן דיברנו על דרך ההיווצרות של המכתש והמסלע סביבו ובתוכו. לאחר התצפית ירדנו דרך מעלה ערוד לתוך המכתש ולאורכו של הקיר הצפוני המרשים של המכתש נסענו מזרחה עד למעלה רמון להפסקת קפה והמון עוגות ועוגיות. המשכנו ללב המכתש ודרך נחל עפיפון חצינו את מפער פיטם לארוחת צוהריים, מעשי ידי אנשי קומסקו, תחת עץ השיטה הגדול. ירדנו לתוך נחל נקרות ובקצב מהיר וכייפי נסענו לנו מערבה עד למפגש עם כביש 40.
להיווצרות המכתש יש תיאוריה גאולוגית ולצידה כמה קונספירציות, כמו לדוגמה פגיעה של מטאוריט גדול. אך ההסבר המניח את הדעת משלב בין מרכיבים גאולוגיים לתקופות אקלים שונות שיחד יצרו את המכתש (וגם את המכתשים המדבריים הנוספים בארץ ובסיני: המכתש הגדול - מכתש חתירה, המכתש הקטן וצמד מכתשי הר עריף).
הגאולוגים טוענים כי לפני שנוצר המכתש היה כאן הר גבוה (כיום הר רמון - 1,033 מטרים). תקופה גשומה עם משקעים רבים גרמו לכך שהמים חדרו לקרקע, המיסו ופירקו את שכבות הסלע הרכות. חומר הבלייה והסחף נשטף החוצה עם הנחלים - נחל רמון ונחל נקרות, דרך מפער נקרות - נקודת המוצא של המכתש. הגג של המכתש, שעשוי מחומר קשה יותר, נשחק וקרס לאחר שהחומר תחתיו נשטף החוצה וכך נוצרו קירות גבוהים ומצוקיים שבתוכם המכתש. לאחר התקופה האקלימית הגשומה התחלף מזג האוויר והפך שחון כך שקירות המכתש נשמרו ולא קרסו פנימה.
קירו הצפוני של מכתש רמון נישא לגובה של כ-350 מטרים מלב המכתש ואילו ההר הגבוה ביותר בנגב הוא הר רמון, אשר בפינה הצפון מערבית של המכתש, ונישא לגובה של 1,033 מטרים. למכתש רמון 4 מפערים (פתחים במצוק): מפער נקרות ממזרח – המנקז את נחל נקרות מזרחה לכביש הערבה, מפער גוונים – דרכו יוצא כביש 40 דרומה, מפער פיטם מדרום למכתש ומפער ערוד במערב.
ציר הנפט הוא דרך מלאכותית אשר נוצרה למען קו צינור הנפט הקבור באדמה ומחבר את נמל אילת עם נמל אשקלון ולהיפך. צינור הנפט הגדול יכול להזרים נפט בין ים תיכון לים האדום והוא שייך לחברה בשם קצא''א הנמצאת בבעלות ממשלת ישראל וממשלת אירן...
חברת קצא''א - קו צינור אילת אשקלון וכיום קו צינור אירופה - אסיה, מספקת גשר יבשתי בין מזרח למערב ומאפשרת להעביר נפט בצינורות ובכך לחסוך לחברות המשנעות נפט את דמי המעבר בתעלת סואץ או את העלות בהקפת אפריקה.
ציר הנפט קצא"א הינו צינור הנפט הגדול הפעיל היחיד וקדמו לו שני צירים מפורסמים שהביאו נפט מלב החיג'אז - חצי האי ערב, לעבר הים התיכון.
ציר ה-H'ים - ציר הנפט המגיע מעיראק. זהו צינור הנפט הראשון במזרח התיכון, נוצר בשנות ה-40, חיבר בין כירכוך שבעיראק, 942 ק"מ, עד לנמל חיפה שבארץ ישראל (ומכאן האות H של Haifa).
הציר השני משנות ה-60 הוא המוכר לנו מרמת הגולן ונקרא "ציר הנפט" או בשמו הרשמי TAP - טראנס ערביין פייפ ליין או גם בשמו הלא רשמי: ציר הנפט הערבי, המגיע מערב הסעודית, 1,214 ק"מ, חוצה את רמת הגולן (אז, לפני מלחמת ששת הימים, בשליטה סורית) וממשיך עד לנמל שליד צידון שבלבנון.
לסיום עצרנו במרכז המכתש, לצד נחל גוונים, ודיברנו על דרך הבשמים העתיקה ועל חאן סהרונים שנמצא מזרחית לנו. החאן היה פעיל כנקודת עצירה ומנוחה על דרך הבשמים הנבטית וכתחנה של גביית מיסים בתקופה הרומית המקבילה.
הנבטים עסקו בהובלת שיירות ויצרו בנגב (ובחצי האי ערב) מערכת דרכים, אשר זכתה לשם ''דרך הבשמים'', והמצודות שלהם לאורך הדרך התפתחו בחלקן גם למרכזים גדולים יותר כשהמפורסמת ביותר היא פטרה.
קומסקו היא חברה ישראלית המשווקת ציוד מכני הנדסי, היא היבואנית של טרקטורים, מחפרונים וכלי לשטח תוצרת JCB אנגליה, מנופי בניין - עגורנים מתוצרת פוטיין - POTAIN צרפת, וציוד גריסה וניפוי של אבנים של טסאאב.
קומסקו הוקמה בשנת 1963 כנציגות של בלקווד-הודג' מאנגליה. בשנת 1970 הצטרף לחברה חיים דנון כמנהל מכירות והפך בשנת 1993 לבעלים ולמנכ"ל. בשנת 2017 מונה חיים דנון ליו"ר וערן דנון למנכ"ל.
מסלול טיול סובב ולעומקו של מכתש רמון
מסלול טיול חוצה בקעת אבו טריפה
ג'ינגס חאן - חניוני לילה מסודרים בנגב
מסלול טיול אתגרי המטפס את מעלה רמון
המסלול של רותם: מהערבה דרך הנקרות למכתש רמון
מסלול טיול סובב מכתש רמון
תגובות