טיול ג'יפים לממלכה האשמית שממזרח לעבר הירדן, יפהפה ומרתק בשילוב מקסים של עוני מטריד עד פלאי תבל כמו העיר הנסתרת פטרה או שמורת וואדי רם שנראה שייך לכוכב אחר. קבוצה נהדרת, מזג אוויר מהחלומות ומאות ק"מ של דיונות בלתי נגמרות עשו לנו אחלה טיול
07:30 בבוקר ואנחנו עומדים בצד הכביש המוביל למעבר הגבול נהר הירדן הצמוד לקיבוץ מעוז חיים. כולם כבר כאן, הנה השער נפתח ואנחנו נכנסים רכב רכב פנימה לתחילתו של תהליך שכולו בירוקרטיה. בדר"כ מדובר בהליך איטי ומסורבל שמתחיל בביקורת דרכונים, ממשיך באישורים כאלה ואחרים למשתתפים ולרכב ומסתיים כעבור שעתיים שלוש, בהברגה מהירה של זוג מספרים ירדניים לרכב הישראלי הפרטי שלנו.
אבל היום זה לא בדרך כלל, כי היום, קבוצת ג'יפים אחרת שנכנסה למעבר הירדני לפנינו, כללה כמה חוכמולוגים שניסו להסליק מכשירי קשר ועוד כמה דברים שאסור.. נתפסו בבדיקות וגרמו לכל המעבר להפוך לקשה ואיטי עוד הרבה יותר מהרגיל. על הדרך מישהו שם סולק חזרה לישראל אחרי שקיבל חותמת שחורה בדרכון, הוא כבר לא יוכל לבקר בירדן. אנחנו התעכבנו הרבה מעבר לעיכוב הרגיל אבל קדימה, המדריך המקומי כבר כאן ואנחנו יוצאים לדרך.
היום הראשון מתחיל בנסיעה ארוכה דרומה, על הכביש שמקביל לכביש 90 שלנו ובכל פעם מחדש זה מרגש לראות את הגלבוע, הבקעה, ים המלח והערבה מכיוון מזרח.
השיירה עוברת בין עשרות כפרים עמוסים בתושבים ובמכוניות. אנחנו חולפים על פני נחל ארנון, עושים כבוד לפסל הטבעי של אשת לוט, נכנסים לואדי נומיירה תוך נסיעה בנחל הזורם, עד לנקודה בתוך הנקיק העצום, הקריר והיפהפה לטובת הפסקת קפה.
יצאנו מהנחל חזרה לכביש והמשכנו לכיוון דרום עד בערך צופר בצד שלנו, שם פנינו מזרחה, התחלנו בטיפוס על ציר ואדי נמלה לכיוון ואדי מוסא, הכפר שבו נמצא המלון שלנו. השקיעה התחילה לצבוע את הנוף בגוונים של כתום ואדום, הדרך יפהפיה, מפותלת ומטפסת מהר וחזק בגובה והנוף הנפרש מאחורינו מרהיב.
בסופו של יום ארוך וכ-300 ק"מ של נהיגה, הגענו למלון מקסים בפטרה. התפזרנו לחדרים ולמקלחות זריזות ונפגשנו שוב בארוחת הערב.
פרט לזוג אחד שהעדיף להישאר במלון כי זו לא הפעם הראשונה שלהם בירדן, יצאנו מיד לאחר ארוחת הבוקר לביקור באחד מפלאי תבל (החדשים) פטרה. מרכז המבקרים עמוס במטיילים מכל העולם והנה גם אנחנו כאן. המדריך שלנו דובר אנגלית מצויינת ואנחנו מתקדמים איתו לאורך המסלול תוך הסברים, כמעט על כל אבן.
פטרה היא עיר נבטית קדומה, המפורסמת בארמונות הקבורה שלה החצובים באבן החול של הרי אדום ומכאן שמה בעברית, הסלע האדום. העיר הייתה בירת הנבטים וביוזמה פרטית באינטרנט נבחרה בשנת 2007 כאחד משבעת פלאי תבל החדשים. פטרה נמצאת בדרום ירדן בגובה של 885 מטר מעל פני הים. הדרך המקובלת להגיע לפטרה היא מהכפר הסמוך ואדי מוסא דרך קניון הסיק. הקניון עצמו צר למדי, ורוחבו אינו עולה על מטרים ספורים, בעוד שקירותיו מגיעים לגובה של כמאה מטרים. צלעות הקניון עשויות אבן חול נובית בצבע אדמדם, ועל קירותיו ניתן למצוא תבליטים של אלילים נבטים, כתבים ופסלים. לאורך צלעות הקניון ניתן למצוא שרידים של אקוודוקטים שנועדו להעביר מים לעיר. פטרה מפורסמת כיום בזכות המבנים החצובים במורדות ההר שנשתמרו היטב עד ימינו. הידוע מכולם הוא קבר מלכותי מפואר בשם אוצר פרעה (אלחזנה), שלצורך פיסולו הוזמנו אומנים מאלכסנדריה. גובהו 33.77 מטר ורוחבו 24.90 מטר, והוא נחצב מלמעלה כלפי מטה. את הרווח שבין העמודים הצדדיים מפארים פסלי ענק של רוכבי סוסים.
בתום סיור בפטרה נכנסנו למסעדה מקומית מצויינת לארוחת צהריים ומיד לאחר מכן, עלינו על הכביש המוביל לדיונות שבדרום הממלכה. כעבור שעה פלוס של נסיעה על הכביש הגענו לראס אל-נאקב ואם יש מקום ממנו כדאי לראות בפעם הראשונה את ואדי רם, זה המקום. הואדי נפרש עשרות ק"מ לכיוון דרום והוא נראה כאילו נלקח מכוכב אחר.
למי שפוגש דיונות בפעם הראשונה, החוויה היא לא פחות ממדהימה. הדיונות ענקיות והחול רך, אבל בזכות לחץ נמוך בצמיגים הקסם מתרחש. בשילוב הנעה 4X4 הרכבים כולם דוהרים על הדיונות בקלות ובמהירות. הנוף מרהיב ביופיו וביחודיות שלו והמצלמות לא מפסיקות לתקתק. התקדמנו לאורך הרים עצומים של אבן חול נובית אדמדמים, ביקרנו בקשת הגדולה, בקשת הקטנה ובפטריה שהן רק דוגמאות בודדות ליצירת האומנות עליהן עבדו יחד, במשך מיליוני שנים, הרוח, המים ומזג האוויר המשתנה.
בשיאה של השקיעה היינו עדיין עמוק בדיונות והמחזה פשוט מדהים. הגענו למאהל חדש ושקט, חלוקה מהירה לחדרים ממוזגים ומקלחת עם מים חמים ומיד אחר כך, נאספנו ליד חדר האוכל לארוחת ערב מסורתית ולאחריה נהננו מערב של שקט במדבר.
רגע לפני שנכנסנו ליום שלם נוסף בואדי רם ומאחר ורצינו להכנס לעומקו, דרומה וקרוב עד כמה שניתן לגבול עם ערב הסעודית, עצרנו במרכז הכפר כדי לעשות קניות לארוחת הצהריים שלנו שתהיה בשטח. החבר'ה התפזרו בין המאפיה לחנות המכולת ולחנות הירקות והעמיסו את הרכבים בכל טוב. כמה דקות אחר כך ואנחנו שוב בדיונות, נכנסים לעומקו של ואדי רם ונחשפים לעוצמתו ויופיו שלא דומים לשום דבר אחר.
ואדי רם הוא ואדי בדרום ירדן, הארוך ביותר בממלכה ההאשמית, ובו מוצאים נופי אבן חול וסלעי גרניט. מקור שמו של הוואדי בארמית ופירושו גבוה. הוואדי מכונה בקעת הירח, וככל הנראה נקרא כך על ידי הבדואים שדימו את השטח המחורץ לפני הירח.
ואדי רם ממוקם בדרום-מערב ירדן, מזרחית לערבה, כ-60 ק"מ צפונית-מזרחית לעקבה וכ-370 ק"מ דרומית לעמאן. הר / ג'בל רם שבשוליו, מתנשא לגובה של 1,754 מטרים, והוא ההר השני בגובהו בירדן. הוואדי מהווה אחד מאתרי התיירות החשובים במדינה ובשנת 1998 הכריזה ממשלת ירדן על שטח של 720 קמ"ר, הכולל את הואדי וסביבתו כ"אזור מוגן" ופיתחה תוכנית שימור, שמטרתה הגנת ערכי הטבע מפני מטיילים וציידים ושמירת האיזון האקולוגי המדברי העדין. האזור המוגן של ואדי רם הוכרז בשנת 2011 כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו, לפי קריטריונים מעורבים לאתרי טבע ולאתרי תרבות. הסיבות הטבעיות כוללות נוף מדברי הכולל מגוון של ערוצים צרים, קשתות טבעיות, צוקים גבוהים, מפולות ענק ומערות טבעיות. הסיבות התרבותיות כוללות כ-25,000 פטרוגליפים, כ-20,000 כתובות וממצאים ארכאולוגיים רבים המעידים על 12,000 שנים של אינטראקציה אנושית עם הסביבה הטבעית באמצעות חקלאות ועיור. בכתובות קיימת עדות לרצף של מחשבה האנושית ולהתפתחות כתב אלפביתי קדום.
עשינו היום סיבוב של למעלה מ-100 ק"מ במרחבי הדיונות הצבעוניות של ואדי רם וארוחת צהריים תחת ציליות צבעוניות בקרבת הגבול עם ערב הסעודית. סיימנו כק"מ צפונית למאהל שלנו להפסקת קפה אחרונה לאור שקיעה מטורפת עם עוד עשרות תיירים מכל העולם.
היום יש לנו יום קצר וכולם בעניין למצות אותו עד כמה שאפשר. מיד אחרי ארוחת הבוקר יצאנו מהמאהל המפנק ונכנסנו שוב לדיונות ענקיות שמזמינות את רגל ימין לדחוף את עצמה קדימה ולרחף עליהן. שיחקנו בין הדיונות ל"קעות". אגב לדחוף את כף רגל ימין קדימה, קעה, זו סוג של שלולית ענקית, שהתייבשה והפכה לפלטת חול מהודקת שגם עליה אפשר לנסוע ממש מהר.
עוד קפה קטן בתחנת הרכבת החיג'אזית ומיד אחריו, אנחנו כבר בתחנת הדלק למילוי לחץ אוויר ותדלוק אחרון. עלינו על הכביש המהיר וכעבור פחות משעה הגענו למעבר הגבול חזרה לארץ.
המסע הבא לירדן בהדרכת קובי בצלאל - ספטמבר 2023, לפרטים נוספים והרשמה הקליקו כאן
2 תגובות
1
אורח/ת - אלי
25 במאי 2023 ב 16:57
האם יש חברה שמבטחת את הרכב במלוא הסכום ?
והאם מבוטחים אם פוגעים באדם ירדני בכביש ?
2
Ogash Ofer
26 במאי 2023 ב 07:21
האם יש חברה שמבטחת את הרכב במלוא הסכום ?
והאם מבוטחים אם פוגעים באדם ירדני בכביש ?
תגובות