המכתש הגדול, אחד המכתשים המרהיבים ביופיים בארץ, והיחיד אותו ניתן לחצות ברכב.
יצאנו לטיול ג'יפים מעט אתגרי ששילב נופים מדהימים, טיפוס מעלה וביקור באתרים ארכיאולוגים וכמובן לא מעט תצפיות
הדריך: וייזל עדי
השעה 09:00 ותחנת הדלק בכניסה לירוחם מתמלאת ברכבי שטח - המפות הרלוונטיות נפרסות על מכסה המנוע, מציגים את המסלול, חלוקת מכשירי קשר ויאללה לחציית העיר ירוחם בדרכנו להר אבנון.
שעת בוקר, אחרוני המתפללים אצים לבתי הכנסת והעיר ירוחם מתחילה להתעורר לעוד שבת עם מזג אוויר רגוע אחרי ימים של סערה בדרום.
סיימנו את חציית העיר ותוך דקות הגענו לתא שטח הלקוח ממדע בדיוני - נוף המכתש! טיפסנו לראש הר אבנון לתצפית על המכתש הענק דרכו ניתן לראות את קצהו השני של המכתש, את הגוונים של החולות הצבעוניים ואת השביל החוצה אותו בו ניסע בהמשך.
את ארוחת הבוקר בחרנו לאכול במרכז המכתש , בין כל הסלעים וגווני החול המאפיינים את המכתש. כעת עומד לפנינו אתגר לא פשוט - מעלה אברהם. הדרך למעלה נחרצה מעט והגישה למעלה גם היא כבר לא פשוטה.
שיירת הג'יפים עומדת בפני המדרגה, נעילות הדיפרנציאל נכנסות לפעולה ומתחילים לעלות אחד אחד. המדרגה אינה כפי שהייתה כתמול שלשום והיא גבוהה מפעמים קודמות - עבורנו זה רק מרגש יותר.
הרכבים מתיישירם מול המעלה ומתחילים, בהכוונה שלי, לעלות את המדרגה. בסיום הטיפוס הגענו לראש המכתש בצידו המזרחי לתצפית על המכתש - כפי שעשינו מצידו השני בתחילת היום מראש הר אבנון.
רוב המכתשים בעולם, או ליתר דיוק אלו המוכרים הינם מכתשים המכונים "מכתשי פגיעה" - מכתשים הנוצרים על פני כדה"א הירח או גוף שמימי אחר וכתוצאה מפגיעת גוף קטן יותר , למשל מטאוריט, נוצר שקע גדול - הוא המכתש. יש סוגים נוספים של מכתשים כמו מכתשי רוח, מכתש קרחוני ועוד אך המכתשים בארץ הינם ייחודיים לארץ ואלו הם "מכתשי הסחיפה /אירוזי " - מדובר בתופעה גיאולוגית . הר גדול ששכבתו העליונה, יחסית עבה, קשה וכבדה, ותוכנו של ההר הינו קרקע רכה. חלחול המים לחלקו הפנימי של ההר במשך אלפי שנים, גרם לתוכנו של ההר להיסחף החוצה ממנו דרך פתח המכונה "מפער" - נוצר מצב בו השכבה העליונה, הכבדה מאוד, נותרה ללא תמיכה וללא מה שיחזיק אותה ותזוזה קלה של הקרקע גרמה לכל השכבה העליונה פשוט להתמוטט. התוצאה היא בור ענק שהעדות היחידה למה שהיה לפני ההתמוטטות זה שפות המכתש - "צלעות המכתש".
חצינו את כביש 40, המשכנו לעבר רמת ציפורים וטיפסנו על סכין ציפורים ומשם ירדנו לכיוון נחל משורה - טיפסו את מעלה כף שבטה והגענו לחורבות שבטה.
סיור מהיר באתר שכן הגענו ממש בשעת הסגירה וממנו בניסעה מהירה על כביש 211 עד צומת משאבי שדה.
מסלול מדהים, אנשים מקסימים וטיול מושלם.
למסעות הבאים בארץ - הקלק כאן
למסעות הבאים בעולם - הקלק כאן
להדרכות הנהיגה הבאות - הקלק כאן
5 תגובות
1
אורח/ת - מוטי
26 בנובמבר 2018 ב 16:09
עדי להגיד לך תודה ענקית על הטיול המדהים שהובלת במקצועיות ובהסברים מופלאים
נתראה בטיול הבא
2
Carpe67
28 בנובמבר 2018 ב 20:07
מתכננים מסלול דומה בשבתות הקרובות (עם המשך לכיוון עין עקב ולינה באיזור).
האם מעלה אברהם הפך למורכב במיוחד? הכוונה לג׳ימני / פג׳רו כולם חמושים בנעילה אחורית?
בעבר עם נעילה לא היה מורכב שם...רכבים עם דיפרנציאלים פתוחים באמת תמיד התקשו.
3
עדי וייזל
29 בנובמבר 2018 ב 06:14
שלום רב
המדרגה במעלה אכן מעט יותר גבוהה מבעבר אך מהנתונים שכתבת נראה כי תצליחו לכבוש את המעלה. יש במדרגה מעט אבנים שיש להשתמש בהם נכון כדי להקל במעט . יש להקפיד כי הרכב החזק והגבוה יעלה ראשון
וכמובן לאחר העלאת הגלגלים הקדמיים לשמור על רצף נסיעה כנהוג במדרגות כאלה.
בהצלחה
נ.ב הדרך למעלה מעט נחרצה מהזרימות אז בזהירות
4
Ogash Ofer
29 בנובמבר 2018 ב 06:17
מסלול הטיול המפורט - לעזרתכם:
מסלול טיול חוצה מכתש גדול
5
Carpe67
17 בדצמבר 2018 ב 08:37
עלינו את מעלה אברהם בשישי, אכן המדרגה גבוהה ומלבדה יש עוד מדרגה בעיקול לפני ועוד מספר הצלבות מעל המדרגה. לקחנו את זה לאט ובטוח עם עבודות בנייה ושיירה של 3 רכבים עלו ללא שפשוף מיגונים אפילו.
דווקא המדרגה לאחר עבודות בנייה עברה חלק בזחילה. גימנים ופג׳רו. מה שכן עם הזהירות שנקטנו בא השלמת כל המעלה לקחה כשעה וחצי.
לא קל (לפחות בינוני בעליה) אבל בר ביצוע בהכרח. הזמן תלוי בעיקר בכמה מהמדרגות דורשות בנייה מחדש (משער שמי שבא מייד אחרינו עלה בקלות, הבניות נשארו שלמות)
תגובות