הנגב המערבי, חבל ארץ מישורי המכוסה בחולות שמוצאם בחופי הים התיכון המוסעים ברוח ויוצרים גלי דיונות. האזור יותר גשום מאשר הנגב המרכזי ועל כן יש החולות משובצים בצמחיה רבה ומגוונת.
המסלול חצה את ים החולות מגבולו המזרחי - כביש באר שבע ירוחם דרך מספר נחלים החוצים את הדיונות לעבר חורבות הערים הנבטיות חלוצה ורחובות בנגב, ומשם דרך מורדות הר קרן לעבר הגבול הדרומי של חבל החולות כביש צומת הנגב - ניצנה
צילמו: אמנון נבר, אלכס קוריאב, ברוך מוסקוביץ, דניאל דליון ואמיר נחומי.
מאת: אמיר נחומי
27/02/20
אחרי נסיעה קצרה של כרבע שעה, הדרך משתפלת לתוך אפיק נחל סכר. על מנת לחצותו יש לחפש מקום שזרימות המים החזקות ששטפו בו לאחרונה, לא הותירו חריצים עמוקים מדי בקרקע. סיור רגלי קצר הוביל למציאת הנתיב האופטימאלי ואנו שוב בתנועה.
ב "ים החולות" יש שבילים רבים החוצים אותו בכל כיוון אפשרי. הניווט במטריקס זה מתבסס בעיקר על כיוון כללי ומציאת הנתיב הנוח והבטוח לנסיעה. מטרת הביניים היא משטח נוח לחניית 13 כלי רכב ומקום לפריסת אמצעי האוכל. בין החולות יש גבעות מספר עם עצים וגם "איים" קטנים של צמחיה נמוכה המזמינים לחנות ולהתפרס.
לאחר כ שעה נסיעה מהנה בחולות בין שיחים נמוכים עטורי שבלולים, פה ושם פרחים, וכמה עצים נמוכים הגיעה השיירה לאי קטן, שעל גבו פרסנו את שולחנות וכסאות השטח לחניית בוקר.
לאחר הפסקת הבוקר כשריח הקפה עדיין מהביל באויר הצלול, ארזנו והתחלנו בחציית החולות לעבר נחל אטדים שעליו שכנה לפני 2,000 שנה העיר הנבטית חלוצה. הדרך, כמו בים, הינה ציר ישר וארוך השומר כיוון מצפני מדוייק, ועולה ויורד עם "גלי הדיונות" ממש כיף. לאחר נסיעה של כשעה ומחצה הגענו לקרבת הגן הלאומי "חורבות חלוצה" ונכנסנו אל האתר לחניה ושיעור בהיסטוריה של הנבטים.
ליד קיר מסותת להפליא ובנוי בזוויות ישרות כדרכם של הנבטים, סיפרנו בקצרה את ההסטוריה של העם הזה שהגיע לבמת ההסטוריה אי שם במאה הרביעית לפני הספירה, לא השאיר אחריו ולו תעודה אחת כתובה, אלא רק שרידי מצודות של מערכת הובלת השיירות שלו, שרידי חקלאות מתקדמת בנגב, ושרידי ערים עת עבר תחת השלטון הרומאי אורבניזציה. חלוצה היתה אחת מהערים הנבטיות שעל גבול פרובינקית יהודה שהיתה מצפון לה, היא היתה מרכז חקלאי, ותושביה הנבטים התבוללו ונעלמו כעם מההסטוריה באמצע המאה השניה לספירה. המטיילים עודכנו לגבי מספר טיולים שאתר השטח מבצע בעיקבות הנבטים בנגב שלנו ובירדן השכנה. שם כמובן שוכן אחד האתרים המזוהה עם הנבטים הלוא הם חורבות פטרה.
בצאתנו מהאתר בו מצויים שרידי העיר, ושוב חצינו את נחל אטדים שזרם בעת שיטפון במרכז העיר, עלינו על דרך הצליינים ששימשה את הצליינים הנוצרים שהיגיעו ממצרים לעבר המקומות הקדושים בפרובינקיית יהודה. הדרך חוצה שטח של כמה מאות דונמים של שטחים שפעם היו האזור החקלאי של חלוצה. לאחר כ 8 ק"מ לערך הגענו למרגלות תל שהוא חורבות העיר רחובות בנגב ובצל עץ שיטה גדול פרסנו את כלינו לארוחת ומנוחת צהרים לנוסעים ולטף.
לאחר הפסקת הצהרים שאיפשרה למטיילנו לעשות נפלאות על מכשירי הגז, ולילדים להשתולל על הגבעות הקטנות שמסביב, התארגנו שוב בשיירה ושמנו פעמינו מערבה לעבר שלוחת קרן שנמצאת בקצה חולות שונרא אותם אנו אמורים לחצות בדרכנו לנחל לבן. הדרך מתארכת הרכבים מתנהלים באיטיות כנדרש מנהגים זהירים שחלקם מתחילים, ואנו פוגשים ציר שמאפשר לנו ל"חתוך" חלק מהנתיב ולהגיע באור יום אל סיום הטיול על כביש 211 ליד צומת שיבטה. קטע דרך זה עבר בדממת אלחוט כאשר הנהגים מתרכזים בשיוט על הדיונות כפי שניתן לראות בווידאו שבהמשך
סיום הטיול. כולם מחייכים ומרוצים, הרכבים ללא פגע, והדרך הביתה כבר קורצת. תודה מהמדריך לקבוצה נפלאה.
למסעות הבאים בארץ - הקלק כאן
למסעות הבאים בעולם - הקלק כאן
להדרכות הנהיגה הבאות - הקלק כאן
תגובות