מנזר המרסבא תמיד היה ויישאר אטרקציה שכיף לתצפת עליה. ואדי קלט תמיד יהיה המקום שמבקרים בו בחודשי הקיץ החמים בשל זרימת המים באמת המים מתקופת הורדוס והמעיינות שנובעים לצידו.
יצאנו שיירה של ג'יפאים אוהבי טבע לתור במדבר יהודה הלוהט
הדריך: וייזל עדי
הנקודה הראשונה שנבחרה - מנזר סנט ג'ורג על גדות ואדי קלט.
מנזר סנט ג'ורג, הקרוי גם "דיר מאר ג'ריס", או מנזר חוזיבה הוא מנזר יווני אורתודוקסי הבנוי בצלע ערוץ נחל פרת במדבר יהודה, בקירוב בגובה פני הים. ראשית ההתיישבות בו נעשתה על ידי חמישה נזירים סורים שלאחריהם, במאה החמישית נזיר בשם יוחנן מהעיר תבי התיישב במקום והקים מנזר מסוג קוינוביון. המנזר הורחב במהלך המאה השישית על ידי הנזיר גיאורגיוס מכוזיבא, שעל שמו נקרא המנזר. המנזר נהרס ונבנה מחדש מספר פעמים. הוא נהרס במהלך הכיבוש הפרסי, שוקם ונהרס מחדש על ידי הערבים. המבנה הקיים נבנה ברובו במהלך המאה ה-19. קומתו העליונה של המנזר היא מערה עתיקה, שסביבה נבנו שלוש כנסיות. הנזירים מאמינים כי זו המערה בה התגורר אליהו הנביא בהגיעו לנחל כרית, ובה ניזון מהלחם ומהמים שהביאו לו העורבים. כן מאמינים הנוצרים כי במערה זו בישר מלאך לסבו של ישו, יהויקים, כי אשתו חנה תלד את מרים הבתולה. הפסגות שסביב למנזר מוקפות בצלבים מברזל, שהוצבו על ידי הנזירים בשנת 1967. מצויים בצוקים כוכי התבודדות בהם מתבודדים הנזירים. נכון לשנת 2015 לערך חיים במנזר עשרה נזירים, תשעה מהם מיוון ואחד מסרביה. למנזר זיקה עמוקה למנזר דיר חג'לה שליד יריחו ואב המנזר של דיר חג'לה נחשב גם כאב המנזר של סנט ג'ורג'. לצערי לא מצאתי מידע מדוייק יותר לשנת 2020.
השיירה מגיעה לרחבת החנייה העליונה ממנה יוצא שביל קצר של 2 דקות הליכה לתצפית מדהימה על המנזר. מנזר זה, כמו מנזר המרסבא, שייך לאותו זרם יווני אורתודוכסי רק בחפירה מעמיקה בכתובים ניתן להבין כי מדובר במנזר שמרני וקפדן מעט פחות מהחיים הקשים של אחיו הגדול - המרסבא.
השיירה ממשיכה לכיוון שביל תלול היורד לעבר ואדי קלט ומשם לאמת המים שנמשכת לאורך מס קילומטרים ומסתיימת אי שם באיזור יריחו
מי המעיינות של עין מבוע (עין פוואר) ועין קלט, שניהם, מזרימים את המים לאמת המים. מי המעינות הוזרמו עד מלחמת ששת הימים לירושלים. כיום המים זורמים מבריכת המעיין על גבי אמת בטון מודרנית שנבנתה על תוואי אמת המים הקדומה מימי בית שני. האמה הקדומה עברה על גדתו הדרומית של הנחל והובילה מים לארמונות הורדוס ביריחו ועד היום ניתן לראות את שרידיה לאורכו של הנחל. אנחנו נהנינו מהבריכה הצמודה לאמת המים וכן להליכה צוננת בתוך האמה - חוויה!!
השיירה מטפסת את המעלה שמוציא אותה מואדי קלט, מעט הצלבות לא משהו שיעכב אותנו ונכנסים לתוואי שטח אתגרי משהו - מעלות סכיני השומרוני הטוב.
ציר מדהים עם תצפית בעיקר לחלקו הצפוני של מדבר יהודה, יריחו, ואדי קלט, מזרח ירושלים ועוד. ציר המלווה במספר לא קטן של עליות וירידות הדורשות הילוך LOW, מעט ניסון נהיגה והרבה נחישות. הציר מסתיים בירידה תלולה לכיוון כביש "דרך אלון" (ירידה שנכון לכתיבת יומן מסע זה כבר נחסמה מסיבות לא ברורות). היעד הבא - ציר מונטר ותצפית על מנזר המרסבא.
השיירה עולה על כביש 1 מערבה, דילוג קטן בכביש לכיוון איזה"ת מישור אדומים ומשם לאורך גדר המערכת הישנה לכיוון הר מונטר והמרסבא.
הר מונטר המכונה גם הר העזאזל הוא הר במדבר יהודה, מזרחית לירושלים. גובהו 524 מטר מעל פני הים. פרוש שמו בערבית הוא 'הצופה', ואכן מפסגתו תצפית מרהיבה. מקובל לזהותו עם צוק העזאזל - ממנו היו משליכים מדי שנה את השעיר לעזאזל ביום הכיפורים, על-מנת לכפר על עוונות עם ישראל. במקום שרידי חפירות ממלחמת העולם הראשונה עת נכבש על ידי צבאות אנזא"ק מידי הטורקים בפברואר 1918. משם ממשיכה השיירה לתצפית מנזר המרסבא.
לאחר התצפית נפרדנו לשלום.
נפגש בטיולים הבאים.
למסעות הבאים בארץ - הקלק כאן
למסעות הבאים בעולם - הקלק כאן
להדרכות הנהיגה הבאות - הקלק כאן
תגובות