מכתש רמון, אחת מפנינות הטבע של ארץ ישראל, קיבל את פניו של מועדון סוזוקי בשלל צבעים, מסלולים מאתגרים ונופי בראשית
צילמו: עדינה שצ'ופק (צילומים מרהיבים), יוחאי רוס, אופיר מנשרי, כפיר ועקנין, ויעל כהנא
מאת: אמיר נחומי
04/04/21
מכתש רמון הוא הגדול מבין מכתשי הבלייה בעולם. כל חמשת המכתשים בישראל (כן, יש חמישה מכתשים - רמון, חתירה (ירוחם), חצירה (הקטן), ושני מכתשים על הר עריף), הם מכתשי בלייה, דהיינו - נוצרו בתהליך גיאומורפולוגי על פני מליוני שנה. תהליך שבו כרוכים קיום הים העתיק שמימו כיסו את מרבית הרצועה המזרחית של הים התיכון ונסיגתו, ריבוד של שכבות סלע גיר קשה מעל שכבות חול רך, ואירוע גיאולוגי קיצוני של התנגשות הלוח הטקטוני של יבשת אפריקה (הלוח הערבי), בלוח הטקטוני של יבשת אירו-אסיה. אירוע שיצר את השבר הסורי אפריקאי, ואת קמרי הנגב.
בתהליך נוצר מצב בו נוצר "הר" שתוכו חול רך וקירותיו ופסגתו סלע קשה, תחת תהליכי שקיעה בים שכיסה את האזור. עם נסיגת הים "נקטמו" פסגות של כחמישה הרים כאלו ושברי התהליך נקרים עד עצם היום הזה בראשי קירות כל המכתשים. בזמן ההתנגשות הקוולוסאלית בין היבשות, נוצרו לחצים אדירים כלפי הקירות המזרחיים של כל המכתשים והם התרוממו למצב ששכבות הסלע מוטות כלפי מעלה בזוויות של 60 מעלות ויותר. אנו קוראים היום לשכבות אלו "מצלעות". וכאשר נוצר השבר הגדול וזרימת המים הפכה כיוון למזרח, התחיל תהליך "ריקון" אותם "כיסי" חול רך וקירות ההר נותרו זקופות וחשופות ונפער "הבור" של המכתש. תהליכים אלו גרמו למכתשים להיות שכיית טבע ואזור נפלא לטיול. כאמור מכתש רמון הוא הגדול במכתשי הבלייה בעולם. אורכו 40 ק"מ ורוחבו בנקודה הרחבה ביותר 9 ק"מ. בחלקו הדרום מערבי מנקז אותו נחל הקרוי על שמו "נחל רמון", בצידו הצפון מזרחי מנקז אותו נחל ארדון. שני הנחלים שופכים את מימיהם (בעת ירידת הגשמים), לנחל נקרות שמקורו בהר עודד שמדרום למכתש, הזורם לאורך הקיר הדרומי לכיוון מזרח, ולבסוף נשפך ליד הישוב עין יהב לנחל הערבה.
ביום הראשון של הטיול התמקדנו בחלק הצפון מזרחי של המכתש, מקום בו מצויות שתי בקעות המופרדות ע"י הר ארדון, בקעת מחמל צפונית להר ארדון ובקעת מחמל שמדרום להר ארדון. בחרנו ללון בחניון לילה שלמרגלות הצפוניים של הר ארדון. את היום השני הקדשנו לחציו הדרום מערבי של המכתש החל מרכס סהרונים בואכה פתח בקיר הדרומי שנקרא מפער פיטם, דרכו יצאנו אל מערב המכתש לנחל נקרות, איתו נסענו מערבה לכיוון הר עודד. מנקודה זו ירדנו לנחל ערוד בחלקו "הידידותי" לעבר מעלה ערוד, שם סיימנו את טיולנו בתצפית בין ערביים מדהימה על כל 40 הק"מ של המכתש שהשתרעו מולנו באור השמש השוקעת.
התמונות להלן ובעיקר כותרות התמונות מספרות את סיפור הטיול
לאחר יומיים בהם סיירנו וראינו את צפונות מכתש רמון והשתאנו אל מול יופיו, הגיע זמן סיום.
נפרדנו על כביש 171, כל אחד לדרכו בידיעה שעוד נשוב לכאן.
למסעות הבאים בארץ - הקלק כאן
למסעות הבאים בעולם - הקלק כאן
להדרכות הנהיגה הבאות - הקלק כאן
5 תגובות
1
אורח/ת - עדינה ואבי
14 באפריל 2021 ב 14:47
תודה רבה לאמיר על ההדרכה המעולה והסבלנית ותודה רבה למי שערך את יומן המסע היפהפה הזה.
נצטרף בוודאי לטיולים גם בעתיד!
2
אורח/ת - שני ואופיר
14 באפריל 2021 ב 14:47
טילנו,נהנינו, מדריך מקסים, נוף מדהים, נשמח להצטרף שוב
3
אורח/ת - כפיר ו.
14 באפריל 2021 ב 14:49
חברים יקרים , היה טיול מדהים מלא בנופים ואנשים טובים , תודה לאמיר המדריך ולכולם על החוויה
4
אורח/ת - יעל כ.
14 באפריל 2021 ב 14:49
תודה אמיר
5
אורח/ת - נדב
14 באפריל 2021 ב 14:50
נהנינו מאד תודה רבה
תגובות