יצאנו לדרום לטיול בחולות חלוצה והסביבה. מזג אוויר דרמטי משהו ושיירת רכבים מגוונת, הפכו את היום לתענוג מתמשך
09:00 בבוקר בנקודת המפגש בתחנת הדלק מול
משאבי שדה וכל המשתתפים כבר כאן. תדריך קצר על נסיעה בשיירה, חלוקת מכשירי קשר ומספרי ברזל לסדר תנועה ואנחנו יוצאים לדרך. אחרי הישוב
אשלים ירדנו מהכביש ימינה אל סימון השבילים האדום לכיוון צפון. המסלול שלנו נע במקביל ל
נחל הבשור ואנחנו חוצים אותו מידי פעם מצד לצד. תוואי השטח די שטוח ויש כאן אינספור שבילים, הקרקע של
שמורת חולות משאבים כשמה כן היא, מפרגנת לנו בים של חולות מכל מיני סוגים ובעזרתם של מזג האוויר הגשום לאחרונה והרוחות, יש שבילים רבים שקשה לזהות.
המסלול שלנו נמצא כולו בחלקה הצפון מערבי של
המועצה האזורית רמת הנגב, שבשטחיה נמצאים מרבית שטחי החולות והיא המועצה הגדולה ביותר בשטחה בישראל. היא משתרעת על פני 4.3 מיליון דונם, שהם למעלה מ- 22% משטח מדינת ישראל. אוכלוסיית המועצה כוללת כ-8000 תושבים המתגוררים ב-20 יישובים מוכרים בהם קיבוצים, מושבים, יישובים קהילתיים, מוסדות לימודיים וטיפוליים וכמובן, מחנות צבאיים. בנוסף, נמצאים בשטח המועצה האזורית 23 חוות בודדים.
השבילים חולפים על פני עשרות רבות של בורות מים מתקופות שונות. חלקם נחפרו על ידי
הנבטים, חלקם מתקופת התורכים וחלקם חודשו על ידי הבריטים כשהעמוקה שבהם, יורדת עד ל-120 מטרים מתחת לפני האדמה. בשפתן ניכרים סימני חריצים, עדות לחבלים שמשכו מים למעלה על ידי תושבי המקום ועוברי אורח, במשך מאות שנים.
ברקע, כמעט מכל פינה, אפשר לראות באופן ברור מאוד את תחנת הכוח הסולארית ב
אשלים. מדובר ב-50 אלף מראות הפרוסות על שטח של כ-3 קמ"ר, המרכזות את קרני השמש אל קולטן הנמצא בראש המגדל שגובהו כ-250 מטר. החום שנוצר מגיע לכ-600 מעלות והוא הופך את המים הנמצאים בדוד, שגם הוא נמצא בראש המגדל, לקיטור המניע טורבינות. בסביבת המתקן נמצאים עוד מתקנים סולריים והם פרושים על הקרקע בשטחים נרחבים.
בשל מזג האוויר הסוער לאחרונה ובאופן כללי מעצם היות האזור ארגז חול ענק, השבילים נעלמים מהעין באופן תדיר וללא הודעה מוקדמת. תוואי השטח עצמו ברור קצת יותר ואיתו אנחנו מתקדמים. כ-100 מטרים דרומית למפגש שבילים ירוק, כחול ושחור, עומד עץ שיטה בודד, גדול ויפהפה וכולנו מחנים לידו ועוצרים לארוחת בוקר.
המשכנו על סימון השבילים הירוק בכיוון דרום מערב וכעבור כשני ק"מ הגענו לחורבותיה של עיר נבטית ביזנטית, רחובות בנגב שמה.
העיר ממוקמת על הדרך שעברה מחלוצה לניצנה ומשם לסיני. תוואי הדרך עבר לאורך קו הרכס ולא בתוך אזורי החול הקשים למעבר. יתכן ודרך זו היתה סעיף של דרך הבשמים. הוואדיות מסביב לעיר עובדו בשיטות החקלאות הקדומה והיוו את העורף הכלכלי של העיר. כמו כן, נחפרה במקום באר עמוקה (כ-60 מטר) שסיפקה מים לתושבי האזור. ברחובות נתגלו ארבע כנסיות מהתקופה הביזנטית (המאה ה-5 לספירה) וזו היתה גם תקופת הפריחה של העיר, שבשיאה התגוררו בה לא פחות מ-10,000 איש. אבל הכנסייה המעניינת ביותר היא הכנסייה הצפונית, המבודדת משאר העיר ושאליה הגענו. כנסייה זו היתה מפוארת והמיוחד בה היו שני חדרים תת קרקעיים הנקראים
קריפטה וברצפתה שיש אפור. קריפטות אלו שימשו בדרך כלל כאתר קבורה המכיל ארון מתים, או שרידים קדושים של בעלי תפקידים בכירים בכנסייה. בחפירות שנערכו במקום נתגלו שלוש צלחות זכוכית קטנות, המצויירות בדמויות של קדושים.
הנסיעה שלנו לאורך המסלול כולו מדלגת מדיונה לדיונה, הגשם שפקד את האזור ממש לפני רגע, הידק עבורנו את הקרקע והנסיעה דומה לעיתים לסוג של ריחוף בגובה נמוך. נהיגה בדיונה דורשת רציפות ותנועה מתמדת בקווים ישרים ככל שניתן, העצירות נעשות רק בנקודות בהן השיירה כולה במגמת
ירידה ובאופן כללי מדובר בחוויית נהיגה מענגת.
הדרך לוקחת אותנו ל
שמורת חולות שונרה בואכה
שמורת חולות עגור וכעבור מרחק קצר, אנחנו מגלים את
קניון הלס המרשים בגודלו וביופיו, פרי יצירת הטבע לאורך שנים ארוכות, בהן מי שיטפונות אדירים חצבו את בתרונות
נחל שונרה. התוצאה המרשימה הוציאה את כל משתתפי הטיול מהרכבים כדי לצפות בו מקרוב. חלק ירדו לתוכו, רגלית כמובן והילדים טענו שזה המבוך הכי "מגניב" שפגשו. מכל פינה מדובר במחזה מרהיב וייחודי ומאחר ונורא נעים כאן, פצחנו בארוחת צהריים.
המשכנו בנסיעה על שבילים ארוכים בחלקה הדרומי של שמורת חולות עגור ולקראת סופו הגענו לדיונה ענקית. חבורת הילדים שבקבוצה, ששאלו אותי במהלך היום בקושי 200 אלף פעם, מתי נגיע לדיונות..? הסתערו על הדיונה כאילו אין מחר והמבוגרים יותר התפנו בשלווה להניע את ערכות הקפה. עוד קצת על השבילים החוליים לכיוון הישוב
באר מילכה ואנחנו ביציאה לכביש ובנקודת הסיום של הטיול.
לעוד מסעות והדרכות בארץ ובעולם:
למסעות הבאים בארץ - הקלק כאן
למסעות הבאים בעולם - הקלק כאן
להדרכות הנהיגה הבאות - הקלק כאן
תגובות