יצאנו לטיול המותאם למשפחות של כמעט 100 ק"מ, עם שבילים ירוקים נפלאים. בעבירות קלה-בינונית, מלא בגבעות מוריקות, פריחה נהדרת ותצפיות נפלאות באזור גלעד רמות מנשה, יער עין השופט, מעיין עין ניל"י, והמשך דרך נחל אלכסנדר לכיוון שמורת חוף גדור הנפלאה, אחת מרצועות החוף היפות ביותר בארץ
יצאנו ביום שישי לטיול נהיגה ארוך בשבילים זורמים כשהתכנון לסיים אותו בשמורת חוף גדור ולאפשר לקבוצה להנות מאחד מחופי הים היפים בארץ, בהליכה לאורך שביל השמורה שבין מכמורת לחוף גבעת אולגה. כבר ציינתי שיש קורלציה לא רעה בכלל בין מזג אוויר יותר קריר עם סיכוי טוב לגשם או טפטוף לבין הטיולים שהוצאתי לשטח לאחרונה, אז גם ביום שישי הזה, באמצע חודש מאי, היה קצת יותר קריר, עננים בשמים ואפילו טפטוף קל כשיצאתי מהרצליה לכיוון נקודת המפגש בכניסה לקיבוץ הזורע (על כביש 66).
הפכתי את מסלול הטיול הקודם שלי, שהיה מאנדרטת משמר הגבול לצומת מגידו, והתחלתי את הטיול מאזור צומת מגידו ורמות מנשה. הוספתי את הנסיעה לאורך נחל אלכסנדר ועד חוף הים במכמורת, מה שייצר מסלול של כמעט 100 ק"מ, שכלל גם כמה קטעי קישור בכביש, אבל רובו ככולו בשטח. נפגשנו בתשע בכניסה לקיבוץ הזורע, חבורה של 5 רכבי שטח במגוון שנע מג'ימיני, רקסטון, פורסטר, מצובישי פג'ארו ואסיזו טרופר עם נהגות.ים מנוסות.ים וילדות מקסימות, לעבור ביחד יום של חוויה בשטח.
לאחר היכרות מהירה, מעבר כללי על המסלול והאזור ותדרוך קצר על הנהיגה בשטח בשיירה, יצאנו בזריזות לכיוון פארק רמות מנשה ונחל גחר, שהוא נחל קטן ומפתיע הנמצא ביער הזורע בפארק רמות מנשה. בעוד שנחל השופט שנמצא באותו היער, גדוש ועמוס לרוב, נחל גחר נהנה מאנונימיות יחסית ושמור ליודעי דבר.
לאחר נסיעה יחסית קצרה בדרך מנדטורית, חלפנו על פני ג'וערה (שלצערי המוזיאון שם סגור והכל מוזנח) לכיוון מצפור עין השופט, נקודה עם נוף נפלא לכיוון קיבוץ עין השופט, רמות השופט ויוקנעם. שם עצרנו לארוחת בוקר וכוס קפה.
לאחר זמן קצר המשכנו משם לכיוון עין שולמית - מעיין קטן ששימש את הישוב העתיק שבחירבת בית ראש, ומשם עלינו בזהירות לסיבוב בחירבת בית ראש שנמצאת בגבעה שלטת בסביבתה, שימשה "כמשלט" של כוחותינו במלחמת השחרור וסייעה רבות לעמידתה של משמר העמק בקרבות על קיומה. הוחזקה בכל ימי המלחמה ע"י לוחמים חברי הקיבוצים עין השופט, רמת השופט, ודליה ב"תורנות" בניהם. אפשר לראות שרידי יישוב על הגבעה, אבנים מסותתות, בורות מים, מתקנים, גתות, קברים חצובים במורד, שרידי מבנים מן התקופות הברזל והעותמאנית.
משם בירידה זהירה נסענו לאנדרטת הקיבוצים, שהוקמה לזכר חברי הקיבוצים שנפלו במערכות ישראל האנדרטה נמצאת ביער הקיבוצים סמוך למשמר העמק. המיקום של האנדרטה נבחר בעיקר מאחר שהוא מהווה נקודת תצפית נוחה על עמק יזרעאל, שהיה אזור בו הייתה התיישבות קיבוצית עניפה בשנים הראשונות להקמת קיבוצים בישראל ובשל הקרבה לג'וערה ומערת הפלמ"ח.
אחרי עצירה באנדרטה המרשימה המשכנו לכיוון השבילים של רמות מנשה וגלעד, חלפנו על פני גבעת הרקפות ונכנסנו לדרך נוף גלעד היפה. במהרה הגענו לירידה לעין ניל"י - מעיין נסתר ונעים ליד המושב גבעת ניל"י. שם עשינו עצירה לקפה ונהנינו מהמקום הנפלא.
מפה המשכנו לכיוון אנדרטת משמר הגבול דרך עמק אלונה, שם יש את אתר מי קדם שנחמד מאוד לבקר בו עם ילדים. עצרנו באנדרטת משמר הגבול לשיחה על המקום ומשם המשכנו למבצר קקון שליד אומץ.
בגן לאומי מבצר קקון יש שרידי מצודה צלבנית-ממלוכית שנבנתה בתקופה הצלבנית, נהרסה על ידי הממלוכים ואחר כך גם שוקמה בידיהם. בראשית שנות ה-30 של המאה הקודמת החלה התיישבות יהודית במזרח עמק חפר, תחילה הוקם קיבוץ עין החורש ולאחר יותר מעשור גם קיבוץ המעפיל. תושבי הכפר התנכלו להתיישבות החדשה, ובמהלך מלחמת העצמאות הוחלט לכבוש את המקום. המשימה הוטלה על חטיבת אלכסנדרוני, ולאחר קרב קשה שנמשך ימים מספר מול כוח מצבא עיראק שישב בכפר, נכבש המקום. במקום יש אנדרטה לזכר לוחמי חטיבת אלכסנדרוני. לא טיפסנו עם הרכבים למצודה עצמה שכן העבירות בקטע הקצר הזה הינה בינונית ואף קשה לרכבים ללא הילוך כוח, גם בעליה למבצר וגם בירידה ממנו.
מכאן המשכנו לזרום לכיוון הכניסה לנחל אלכסנדר. לאחר נסיעה קצרה מהכניסה לנחל עצרנו במצפור וויקר שנבנה סביב מאגר משמר השרון. בעונת הנדידה ניתן לראות פה להקות ענק של שקנאים. ליד המצפור יש פינה יפה עם עצים ושולחנות ושם עצרנו לארוחת הצהריים.
משם המשכנו לאורך נחל אלכסנדר ופינות החמד שנבנו לאורכו. הגענו לגשר הצבים, שהפעם לא אכזבו וניתן היה לראות רבים מהם יוצאים להתחמם בשמש של אחר הצהריים.
המשכנו לכיוון שמורת נחל אלכסנדר שליד נחל חדרה, חלפנו על פני חורבת סמארה שנמאת ממש ליד כביש החוף ושימשה כבית מכס ליצוא אבטיחים לנמל הקטן שהיה במכמורת בתקופה העותמנית.
עוד נסיעה קצרה ועלינו על הכביש של מכמורת, עברנו את החוף של כושי, ונכנסנו עד הכניסה של שמורת חוף גדור. בנקודה זו, המלצתי לכולם להיכנס רגלית לשביל המקסים של השמורה ולרדת לחוף הים הנפלא. השעה הייתה כבר כמעט 18:00 וזה היה יום ארוך ועמוס בחוויות. עם נופי השקיעה נפרדנו לשלום לקראת ערב שישי וקבלת השבת.
חברות.ים, היה לי כיף גדול ותענוג לבלות איתכן.ם בשטח. טיול של קרוב ל-100 ק"מ בעבירות קלה, בנופים יפים ומגוונים ואתרי מורשת, שעבר חלק ובקצב נהדר. תודה על התמונות היפות.
מקווה להיפגש בקרוב שוב בשטח, ותודה שהצטרפתם אלי לטיול.
סעו בדרכים בטוחות!
שלכם, עופר עתיר.
למסעות הבאים בארץ - הקלק כאן
למסעות הבאים בעולם - הקלק כאן
להדרכות הנהיגה הבאות - הקלק כאן
3 תגובות
1
אורח/ת - עמירם
06 ביוני 2023 ב 14:59
תודה על טיול מקסים בחברת אנשים נהדרים 🥰
2
אורח/ת - איל
06 ביוני 2023 ב 14:59
תודה רבה לעופר ולקבוצה, היה כיף לטייל איתכם
3
אורח/ת - יובל לרמן
13 ביוני 2023 ב 10:25
טיול יפה במגוון נופים
נהנתי
תגובות