במהלך השנה שחלפה, נחשפנו למדיניות חסרת רסן ואכזרית של תאגידי הביטוח בארץ ואולי נכון יותר לקרוא להם טייקוני הביטוח. הבאנו עשרות מקרים מזעזעים, של מבוטחים שנפל עליהם אסון והם נכתשו בין כתלי בתי המשפט על ידי טענות מקוממות. כיצד הגענו למצב עגום שכזה? איך ייתכן שגופים עסקיים המתפרנסים מכספנו, אינם חוששים לנהוג בנו כך? על כך ננסה להשיב להלן.
עו"ד חיים קליר
14/10/12
המבוטח מסר את רכבו לעובד מתקן שטיפה. ביציאה ממתקן השטיפה ארעה תאונה. חברת הביטוח סרבה להעניק כיסוי ביטוחי בטענה שהפוליסה מכסה רק נהגים מעל שלושים וגיל עובד מתקן השטיפה היה מתחת לשלושים. השופט יחזקאל קינר, מבית משפט השלום בראשון לציון, דן בשאלה אם המבוטח חייב לבדוק בכל נהיגת אקראי את גיל הנהג
עו"ד חיים קליר
27/09/12
מנהל חברה סגר טלפונית, עם סוכן הביטוח, עסקת ביטוח לרכב משא שבבעלות החברה. שבוע ימים לאחר מכן, המשאית נגנבה. חברת הביטוח: טרם הופקה פוליסה, לכן אין ביטוח. האם נכרת חוזה ביטוח בין הצדדים על אף שלא הופקה פוליסת ביטוח? השופט שלמה לבנוני, מבית משפט השלום בחיפה, מכריע בשאלה
עו"ד חיים קליר
20/09/12
נהג אופנוע עבר תאונה קשה. לאחר מספר חודשים של התמודדות עם פציעתו הקשה, נפטר והוא בן 26 בלבד. אביו של המנוח רכש, עוד בטרם התאונה, ביטוח תאונות אישיות עבור כל בני המשפחה, שעסקו בתחביב הרכיבה ודווקא בשל הסיכון שבתחביב זה. חברת הביטוח דחתה את הבקשה בטענה כי הביטוח אינו מכסה 'תאונה ברכב דו גלגלי'. השופט אליהו קידר, מבית משפט השלום בתל אביב, דן בתוקף החריג כאשר הוא סותר את מטרת רכישת הביטוח.
עו"ד חיים קליר
04/09/12
המבוטח רכש ביטוח מקיף לרכב. בעת רכישת הביטוח סיכם עם סוכני הביטוח, כי תיקון הרכב יבוצע בחלקים מקוריים וחדשים בלבד. בשנה הרביעית לביטוח, אירע מקרה ביטוח. חברת הביטוח הודיעה למבוטח כי סוכני הביטוח כופרים בסיכום שתיקון הרכב יבוצע רק בחלקים מקוריים וחדשים. המבוטח פנה לבית משפט השלום והציג מכתבים אותם שלח לסוכני הביטוח בכל פעם שחידש את הפוליסה. במכתבים אלו הוזכר בכל פעם מחדש הסיכום בין המבוטח לסוכנים. השופטת דורית קוברסקי, מבית משפט השלום בתל אביב, סרבה לקבל כראיה את המכתבים. המבוטח ערער לבית המשפט המחוזי בתל אביב. השופט גדעון גינת מכריע לגבי קבילות המכתבים ותוקף הסיכום הרשום בהם.
עו"ד חיים קליר
28/08/12
מבוטח שביקש לבטח את רכבו פנה אל סוכן ביטוח. סוכן הביטוח צירף את המבוטח למועדון חברים המספק לחבריו שירותים ובהם ביטוח רכב. רכבו של המבוטח נגנב. או אז התברר לו כי הביטוח נעשה בחברת ביטוח זרה שאינה משלמת. השופטת מירב בן ארי, מבית משפט השלום בכפר סבא, דנה בטענת הסוכן כי בכלל לא פעל כסוכן ביטוח אלא כמפיץ חברויות במועדון רכב.
עו"ד חיים קליר
21/08/12
יומיים לאחר שמכוניתו עברה תאונת דרכים קלה, חש המבוטח כאבים בחזה וקוצר נשימה. הוא פנה לקופת החולים. משם הופנה למיון ושוחרר לביתו. חלפו עוד יומיים. המבוטח שוב חש ברע והובהל לבית החולים. הפעם אובחן אצלו אוטם בשריר הלב. חברת הביטוח: תאונת דרכים קלה אינה גורמת התקף לב. השופטת דורית קוברסקי, מבית המשפט השלום בתל אביב, דנה במחלוקת.
עו"ד חיים קליר
02/08/12
המבוטח מסר למוקדן של חברת הביטוח, כי הוא נהג ברכב בעת התאונה. בהמשך השיחה, כאשר התברר למבוטח, שגם אם אחיו נהג ברכב, נזקי התאונה מכוסים, שינה את טעמו ומסר את האמת, כי האח נהג. האם השקר שנמסר למוקדן הביטוח בתחילת השיחה שולל מהמבוטח את מלוא תגמולי הביטוח, למרות שכך או כך הוא זכאי להם? השופטת ניצה מימון שעשוע, מבית משפט השלום בפתח תקווה, עונה על השאלה.
עו"ד חיים קליר
10/07/12
רכבו של המבוטח ניזוק בתאונה. המבוטח הגיע להסכם עם חברת הביטוח: היא תשלם לו את שווי הרכב, בניכוי שווי שרידי הרכב לפי הערכת שמאי הביטוח. השרידים יעברו למבוטח והוא ימכור אותם בעצמו למרבה המחיר. בסופו של דבר, המבוטח הצליח למכור את שרידי הרכב במחיר גבוה מהערכת שמאי הביטוח. האם חברת הביטוח רשאית לחזור בה מההסכם? השופטת מלכה אביב מבית המשפט לתביעות קטנות בירושלים, דנה בשאלה.
עו"ד חיים קליר
03/07/12
ברוסיה הצארית, בתביעות שבין פשוטי העם לאצילים, היה נהוג כלל בבתי המשפט: אם השופט היה מגלה אצל בן העם הפשוט סתירות, אפילו ביחס לעניינים שלא היו רלבנטיים לתביעתו, הוא היה מאבד את כל זכויותיו. כלל זה מצוי אצלנו בדמותו של סעיף 25 לחוק חוזה הביטוח. זה קובע כי מבוטח המוסר לחברת הביטוח עובדות כוזבות 'בכוונת מרמה' מאבד את כל זכויותיו. גם אם הן צודקות.
עו"ד חיים קליר
26/06/12
בתה התינוקת של מרינה נפגעה בתאונת דרכים עת הוסעה ברכבה של מרינה. מרינה הייתה בטוחה שרכבה מבוטח בביטוח חובה ובביטוח צד ג' בחברת הביטוח הכשרת הישוב, באמצעות סוכן הביטוח חיים אמיד. כך היה שנה קודם לכן.
עו"ד חיים קליר
01/05/12
לרופא העיניים משה קינק היכרות ארוכת שנים עם בעל המוסך ניסן קרוסט. בחצר המוסך עמדה למכירה רנו סניק. בהסתמך על המידע שקיבל מקרוסט, אודות תאונה שעברה המכונית ומבלי לבצע בדיקה עצמאית, הסכים קינק לרכוש את המכונית בתמורה ל- 100,000 ש'ח. במחיר גולמה הפחתה של 16% ממחיר המחירון.
עו"ד חיים קליר
11/04/12
כאשר משווים בין הסופרלטיבים שחברות הביטוח מדביקות לעצמן, לבין התנהגותן בעת סילוק תביעות, מתגלה פער בלתי נסבל, מקומם. לעיתים נדמה כי חברות הביטוח חושבות אותנו למי שקל לעבוד עליהם בעיניים.
עו"ד חיים קליר
06/02/12
רכב נמכר. במעמד המכירה סיכמו הצדדים כי הביטוח יוותר על כנו. כעבור יומיים הרכב נגנב. חברת הביטוח סירבה לשלם את תגמולי הביטוח, בטענה כי כרתה חוזה אישי עם המוכר, ועם מכירת הרכב הפוליסה פקעה. השופט יחיאל ליפשיץ, מבית המשפט השלום בחיפה, דן בתוקפה של פוליסה שנמכרה עם הרכב.
עו"ד חיים קליר
06/12/11