לפני כמה שנים כשהתחלתי להסתובב ולסייר בגאון הירדן (זור – בערבית) חשבתי שיהיה מדהים להביא לכאן קבוצות מטיילים שיוכלו לחוות את היופי המדהים והבלתי נגיש של האזור המיוחד הזה המשלב את ''כיכר הירדן'' (ע'ור – בערבית) והכי טוב להגיע בחודש מרץ כשהסביבה היבשה והחמה הזאת, ברוב המכריע של ימות השנה, הופכת לירוקה ופורחת
מאת: נמרוד וידר
24/03/22
החלטתי להוציא כמה טיולים ובכך לאפשר לכם - קהל המטיילים שלנו, לחוות את ''המדבר לצד נהר'' שיש לנו בבקעת הירדן, ואם כבר מבקרים בצמוד לירדן חייבים כבר לעבור בציר המנזרים, גשר עבדללה וכמובן לראות איך הירדן מסיים דרכו בים המלח.
יצאו לדרך לא פחות מ-7 קבוצות וכך זה נראה...
המפגשים החלו במפגש הבקעה, בימים שונים ולפעמים בשעות שנות. הקבוצות ידעו שביום כזה חייבים אורך רוח בשל העבודה מול הצבא ואילוצי המערכת הגדולה הזאת. לזכות הקבוצות שלנו יאמר שבשום קבוצה לא חוויתי חוסר סובלנות ובאמת שהסובלנות נבדקה בכל מעבר גדר וכניסה למובלעת.
יצאנו לכיוון חלקו הראשון של הטיול שלנו - צפונה לכניסה למאגרי תרצה. התחלנו במעבר ממש מבעד למאות הדיות שסביבנו, כשאנו עוברים בין מטעי התמרים הדיות עתות סביבנו וחסידות צופות במתרחש מקרוב, אבל מספיק רחוק בכדי לא להיות חלק מהחגיגה.
המשכנו לתצפית תמר מעל מאגר תמר עם הסברים על הנוף ועל נחל תרצה (ואדי אל פטרעה), אשר מנקז את מזרח השומרון לבקעת הירדן ומתחיל בנביעה מזרחית לשכם בבקעת בית דג'ן, ומשם לתצפית תרצה המחודשת והנעימה בעונה הזאת.
המשכנו לכיוון ארוחת הבוקר שלנו בעמק היפיפה המחבר בין הנחל שמגיע משמורת ואדי אל אחמר וחובר אל הנחל של קנת אל פס'ייל. הפסקה לשותתות וכמה מורקים על ניסיונות כושלים שלי לעבור את הנחל...
המשכנו לכיוון דרום מזרח ובפעם הראשונה היינו באמת בחלקו המזרחי ביותר של גאון הירדן, שם ראינו את הממשק המדהים של נהר ומדבר. מצד אחד מטעי תמרים ירוקים וצמחייה עבותה ומהצד השני את הקרחת של אדמת החוואר על שלל גווניה.
בנסיעה צפונה הצפנו עד לגבול המובלעת שלנו בגשר אדם, מוצב חוחית וקיפוד חוחית. חזרנו דרומה לתצפית אחרונה על גאון הירדן הירוק, שנראה כמו עמק חלומות בעונה הזאת.
יצאנו מהמובלעת והדרמנו לכיוון הכניסה למעבר בקאסר אל יהוד (ארמון היהודים). שם התחלנו את הכניסה שלנו לציר המנזרים והקבוצות שהיו בסוף סבב הטיולים ראו קצת פחות מהפריחה וכתיקון הצלחנו לקבל עבורם אישור ירידה רגלית למטרות צילום במנזר החבשי.
הסבר קצר וממשיכים לגשר עבדללה להסבר על הגשר ועל קיבוץ בית הערבה הישן. ממשיכים בציר פנימי עד לשפך הירדן, יורדים מהרכבים ומתקרבים עד לאן שהגדה מאפשרת לנו לראות את המגע של הירדן עם ים המלח והמראה באמת מרומם נפש. הפסקה קצרה ואנחנו כבר ממש לקראת הסיום של המובלעת.
הצבא פותח לנו את השער האחרון שלנו להיום ואנחנו יוצאים לכיוון צומת הלידו, כאשר אנו עוברים את מפעל ייצור המלח הקטן והמקומי ודרך ''ההילטון'' הצה"לי לשעבר פונים חזרה צפונה לסיור אחרון בד'יר חג'לה - מנזר יווני אורטודוקסי מדהים שהוקדש לנזיר גריסמוס הקדוש. הכניסה למנזר היא ללא כל בעיה, המנזר נגיש לכל מי שנוסע על כביש 90 באזור ומאוד מומלץ להיכנס.
שם גם נסתיימו הסיורים שלנו וכפי שהחבר'ה סיכמו - הסובלנות אכן משתלמת בטיול כזה ולי רק נשאר לעדכן אתכם כשיגיע הסבב הבא של הטיול המרתק הזה.
תודה לכל הקבוצות שיצאו איתי על אורך הרוח וכמובן השיתוף בצילומים.
נתראה בדרכים משובשות.
3 תגובות
1
אורח/ת - טל
24 במרץ 2022 ב 22:10
אין על הטיולים עם נמרוד.
מעניין, מרתק ותמיד מאוד נעים (:
2
צביקה כהן השטח
25 במרץ 2022 ב 00:45
לנמרוד המדריך הסופר מקצוען
תודה על טיול מרהיב ומעניין. היה מרתק ומהנה ביותר. אני מטייל המון ועדיין לקחת אותנו למקומות שבהם לא היינו מעולם.
היה מושלם, תודה לך ולאתר השטח הישראלי
3
אורח/ת - פנינה ואבנר
25 במרץ 2022 ב 19:24
מסלול מיוחד,מזג אויר מצוין,קבוצה אחראית ומדריך מוש. מה צריך יותר? רק בריאות שנמשיך לטייל
תגובות