מועדון סוזוקי - המועדון הרשמי מטעם היבואן, יצא שוב לשטח, הפעם בשלוש קבוצות - מכפר הנוקדים אל תוך מדבר יהודה למסלול טכני ואתגרי שפרק השטח שלו הסתיים במשטרת אום-דראג'. מזג אוויר מושלם, נופים עוצרי נשימה, קבוצה נהדרת ונהיגה מצוינת השלימו לנו טיול מעולה
צילומים: משתתפי הטיול ודרור ברלי
טיולי מועדון סוזוקי אהובים עלינו המדריכים באופן מיוחד, כי יש בהם משהו צבעוני ושמח והם מתמלאים במהירות ובד"כ נפתחת קבוצה שניה ולפעמים גם שלישית, כמו בטיול האחרון מכפר הנוקדים לאום דרג'. הטיול נקבע לשבת של אמצע ינואר שהחזאים קבעו שתהיה קרה וגשומה, ולאחר שגשם קצר ולא חזק במיוחד חירב לנו טיול אחד שבוע קודם לכן בנחל תבור, היינו בהחלט מתוחים.
שלוש קבוצות במסלול שאין בו יותר מדי אפשרויות לבחירה, מחייב שעות מפגש ומקומות מפגש שונים, על מנת שהקבוצות ייכנסו לשטח בהפרשים של כחצי שעה ביניהן ולא יתערבבו. המפגש של הקבוצה שלי התבצע בתחנת "פז ערד" בשעה 09:00 ולפי סדר הזמנים והמיקום היא תיכנס לשטח אחרונה, אחרי הקבוצה של גיא והקבוצה של יחיאל.
בטיולי סוזוקי, מדריכי הקבוצות ב' ו-ג' שלא מגיעים בג'ימני ההדגמה, מצוותים למישהו מהמטיילים – אני זכיתי להצטרף לדני אהרונהיים – וזו כבר פעם שניה שאני מתארח בג'ימני הכסוף שלו. דני נהג מצויין, והרכב שלו מוגבה ובעל נעילה אחורית - מדלג את כל המכשולים בקלילות ומעניק לי הרבה שקט נפשי בניהול הקבוצה. אחרי שכולם הגיעו, זהו זמן התדריך. בדיקת נוכחות (הקראת שמות כמו בבית הספר), חלוקת מכשירי קשר וסקירת המסלול, אזהרות לגבי נוהל שיירה ובטיחות וקביעת מאסף, אנו יוצאים לדרך. המסלול לוקח אותנו דרך רחובותיה המנומנמים של העיר ערד בשעת בוקר קרירה אל כביש ערד-מצדה המפותל לכיוון כפר הנוקדים.
כביש 3199 ערד מצדה – הכביש ללא מוצא הארוך בישראל, סה"כ אורכו מקצה לקצה מעט יותר מ-19 ק"מ בכל כיוון. הכביש מתחיל בצומת כידוד שבמזרח העיר ערד ומתפתל לכיוון צפון-מזרח דרך בית העלמין של ערד, יורד לבקעת קנאים ומשם ממשיך להתפתל לכיוון הכניסה המערבית לאתר מצדה ומתאפיין בפניות רבות ובשינויי גובה דרמטיים, ומהווה אבן שואבת לחובבי נהיגה/רכיבה ספורטיביים. מכל היתר הוא דורש "סתם" נהיגה איטית וזהירה.
הכביש יורד לבקעת קנאים והנה מימיננו "כפר הנוקדים" – חאן אירוח בדואי גדול שפועל במקום משנת 1991. כאן אנו פונים שמאלה לשטח – ישר לכיוון צפון על שביל מסומן בשחור שמהר מאוד הופך לשביל "מדבר-יהודה-קלאסי" כלומר טרשי, מטלטל ומצולק במהמורות וחריצים לרוחבו. מעט אחרי חניון הלילה ברכת-צפירה השביל מתחיל להתפתל בירידה לכיוון חציית נחל צפירה. באמצע ינואר גבי המים משני צידי השביל מלאים וזו חגיגה לעיניים ולמצלמות.
אנו מטפסים צפונה בפיתולים, ויורדים בשביל הכחול הצופה אל נחל צאלים לכיוון מרפסת צאלים ו"מעלה בדר". גשם שמטפטף מעלה קצת חששות ומעלה בדר על הצלבותיו העמוקות משכנע אותי לצאת עם מטרייה ולכוון מבחוץ. ההצלבות כאן הפכו לפרועות ועמוקות מאוד, אולי מעבר להישג גלגלי ג'ימני שאינו נעול - אבל יש מעקף צמוד מצד שמאל וחיש-קל כל הג'ימנים (וגרנד ויטרה אחת) מתייצבים למעלה. הגשם כבר נפסק והשמש יצאה, וניצלנו זאת להפסקת ארוחת בוקר מאוחרת וקפה חם.
המשך המסלול לוקח אותנו צפונה דרך הר בדר, נחל ארנב, מעבר נחל שפן, נחל הרדוף ולאחר המעבר לצד שלישיית ההרים – הר איתי, הר הידיי והר ריביי, חוצים את נחלי משמר, חומט וחולד, ופונים מהציר הראשי ימינה לכיוון תצפית נחל חבר.
תצפית נחל חבר ומערת האימה – הכינוי שניתן למערה מס' 8 בנחל חבר שבמדבר יהודה שבה נתגלו שרידיהם של פליטים יהודים מימי מרד בר כוכבא.
המערה שוכנת במצוקו הדרומי של נחל חבר, מול "מערת האיגרות" השוכנת במצוק הצפוני של הנחל ואשר בה נתגלו אגרותיו של שמעון בר כוכבא למפקדי עין גדי יהונתן בן-בעיה ומסבלה בן-שמעון, וכן "ארכיון בבתא", לצד שלדי המסתתרים ורכושם.
במערת האימה נתגלו ממצאים מעטים יותר ייתכן והיא נסרקה בידי הבדואים טרם הגעתה של משלחתו של יוחנן אהרוני למקום ב-1960. הכינוי "מערת האימה" ניתן לה לאחר שנתגלו בה שלדיהם של 40 גברים, נשים וילדים.
בהמשך נתגלו במערה גם מספר קרעי אגרות וכתבים, מספר מטבעות בר-כוכבא וכן עותק יווני של ספר תרי-עשר. לצד השלדים שבמערה נמצאו גם שלושה חרסים עם שמותיהם של שלושה מהנפטרים במקום.
בראש המצוק שמעל המערה נתגלו חורבותיו של מחנה רומאי דומה לזה שנמצא מעל מערת האיגרות בצד השני של הנחל. מחנה זה שימש למצור הרומאי על המסתתרים היהודים במערת האימה שסופם שגוועו בה ברעב ובצמא.
לאחר התצפית ושמיעת ההסברים אנו חוזרים על עקבותינו לציר הראשי ומתחילים לרדת בציר מפותל ומשובש לכיוון הירידה באתגר עבירות בעבר הלא רחוק, הלא הוא "מעלה עוזי". נכון להיום המדרגה והאבנים החדות עברו סוג של יישור, מצבו של המעלה מצוין וכל הסוזוקים יורדים בו חיש קל וללא בעיה.
מעלה עוזי – על שמו של רב"ט עוזי בנדרלי מבית שערים, בן חנק'ה ושמואל בנדרלי, דור רביעי בארץ. עוזי נולד ב-27.5.45, גדל והתחנך בבית שערים. באוגוסט 1964 התגייס לצנחנים לפלוגת החה"ן (חיל ההנדסה) שהוקמה אז (פלחה"ן 5105) והיה ממקימי הפלוגה. מפקד הצוות/מחלקה שלו היה סג"מ איציק מרדכי, לימים אלוף. ב-28.12.65 נהרג עוזי בתאונה במהלך קורס חבלה בחצור.
פריצת המעלה בנחל חבר היתה יוזמה של מפקדים זוטרים, ביניהם המ"מ איציק מרדכי. המעלה/מעבר נפרץ והוכשר בשלבים ע"י הפלוגה בין שלל משימותיה האחרות והחלה עוד לפני נפילתו של עוזי. עוזי עצמו הספיק להיות בין העושים במלאכת הפריצה אך לא זכה לראות את סוף המשימה. חבריו לפלחה"ן החליטו לקרוא למעלה על שמו, והגדיל לעשות המ"מ איציק מרדכי שפנה לוועדת השמות הממלכתית כדי לקרוא למעבר על שמו "מעבר עוזי" באופן רשמי.
בשנת 2011 נקבעו במעלה באופן רשמי ובטקס מרגש (ביוזמת אנשים פרטיים ובשיתוף רט"ג) שלטי מתכת המספרים את סיפורו של עוזי. מאז, למרבה הצער, השלטים נעקרו והושחתו.
מכאן ממשיכים צפונה ובצומת השבילים הסמוך לנחל אבישי, פונים שמאלה לשביל מסומן באדום בכיוון מערב כאשר יעדנו מזדקר מול עינינו במרחק – משטרת אום-דרג' הממוקמת על הר גבוה ומתנשאת מעל סביבתה. השביל כאן כבר פחות קופצני ומטלטל והקצב עולה, גם כי השעה כבר קרובה לארבע אחה"צ ואנו רוצים לצאת לדרכנו מאום-דרג' לאחר ארוחת צהרים מאוחרת, לא יאוחר מארבע וחצי, על מנת לא לנוע בצירי איזור דרום הר-חברון בשעות החשיכה.
ועל כן, בזמן שכולם חונים ברחבה שבמרומי אום-דרג', אנו מנצלים את הזמן לניפוח אוויר בצמיגי הג'יפים ולהסבר על מבני המשטרות הירדניות במדבר יהודה
משטרות ירדניות בדרום יהודה – שישה מבני משטרה שהוקמו בדרום יהודה ושימשו את משטרת הספר של ממלכת ירדן בתקופה שלפני מלחמת ששת הימים להגנה מפני ישראל ולהתמודדות עם מבריחים. המשטרות נפרשו מאיזור יער יתיר לכיוון ים המלח. שש המשטרות הן (ממערב למזרח וצפונה):
1. משטרת א-רהווה (גובה 438 מטר). בדרום הר חברון. מצפון לכביש 60 על הדרך ממיתר לטנא. פוצצה ע"י הצנחנים במסגרת "מבצע יהונתן" ב-1956. כיום ניתן לראות רק שרידים מהמבנה ובור מים.
2. משטרת רוג'ום אל-מדפע (גובה 79 מטר). ממוקמת מצפון ליישוב שני-ליבנה מעבר לקו הירוק, על כביש 3178 המחבר בין כביש 316 לכביש 317. פוצצה במהלך פעולת סמוע ("מבצע מגרסה").
3. משטרת לציפר (בערבית אל-עציפיר, גובה 907 מטר). ממוקמת בסמוך ליישוב בית יתיר על כביש 316. הוקמה בתבנית "מיקי מאוס". במסגרת פעולת סמוע פעל צה"ל גם כנגד משטרה זו ובה התיישב הגרעין שהקים בהמשך את היישוב בית יתיר. כיום יושבת בבניין המכינה הקדם-צבאית יתיר.
4. משטרת אום דרג' (מח'פר אום-דרג' – 523 מטר) ממוקמת על גבעה בשם ח'שם אום-דרג' (מצפה מדרג) מעל לראש ננחל חבר, על הכביש היורד מהיישוב כרמל ודרך הכפר הבדואי ח'שם אל-כרם. במקום מבנה בעל קומה אחת ומבנה נוסף ששימש אורווה לגמלים. משטרה זו שמרה על צומת דרכים מדברי חשוב ומצפון לה נמצאי םשרידי מצודה מהתקופה ההירודיאנית ששימשה לאותה מטרה.
5. משטרת רוג'ום א-נאקה (395 מטר) ממוקמת בגדה הצפונית של נחל ערוגות ומחוברת בדרך ירדנית למשטרת אום-דרג' מדרום ומצידה השני, בדרך עתיקה לתקוע שבצפון. נקודת תצפית ובסיס של המשטרה הירדנית, במבנה חצר פנימית מוקפת חדרי משמר, שני מגדלי תצפית, אורווה, חדר גנרטור, שירותים ובור מים מחוץ למבנה.
6. משטרת ראס-תורבה (גובה פני הים) ממוקמת על מצוק ההעתקים ליד היישוב מצוקי דרגות. הבניה החלה ב-1967 ולא הושלמה בשל פריצת מלחמת ששת הימים. כיום ניתן לראות רק את בסיס המבנה.
בארבע וחצי, רגע לפני שהשמש יורדת, אחרי שכולם כבר "אכולים" וכל הצמיגים מנופחים, אנו יורדים בשיירה לכיוון צפון והכפר ח'שם אל-כרם. מכאן זו נסיעה על כביש, לאחר כמה דקות נסיעה אנו כבר חולפים על פני היישובים היהודיים באיזור – כרמל, מעון וסוסיה, ודרך מעבר מצדות-יהודה יורדים אל כביש 80 לצומת תל ערד ולסיום הטיול.
עוד טיול מועדון סוזוקי מוצלח וכייפי הגיע לסיומו בזמן וללא תקלות – עם מזג אוויר שהיה לטובתנו, נהיגה מצויינת ומשמעת קבוצתית למופת ועל כך תודה רבה לכל הקבוצה המצויינת וכמובן לדני שאירח אותי בג'ימני שלו מהבית ועד הבית וגרם לי להרגיש, ובכן – לגמרי בבית.
תודה לחברת מכשירי תנועה - יבואנית סוזוקי לישראל.
אני כבר מחכה לפגוש את כולכם שוב!
הצטרפו לתפוצת הוואטסאפ של מועדון סוזוקי - לפרטים הקליקו כאן
למסעות הבאים בארץ - הקלק כאן
למסעות הבאים בעולם - הקלק כאן
להדרכות הנהיגה הבאות - הקלק כאן
2 תגובות
1
אורח/ת - שני
30 בינואר 2023 ב 14:39
היה נהדר!!!!!!
2
אורח/ת - מוני
30 בינואר 2023 ב 16:47
כרגיל, עוד טיול מעולה עם מדריך פצצה
תגובות